Pasta Vardag Vegetariskt

Pasta pesto med halloumismul – och det där med matstyling

Den här maträtten äter vi ganska ofta – pasta med mandelpesto och halloumi. Den gör sig lika bra varm som kall, fast om man äter den kall i en matsäck är det nog trevligast att skippa halloumin, för den är alltid godast varm. Men ser pastan ut så här när vi lägger upp den? Så klart den inte gör.

I bästa fall ser det ut så här. Och då förskonade jag er ändå från ett köksbord fullt av legobitar med intorkad gröt på. Jag älskar att titta på vackra matbilder på Instagram och Pinterest, men när vi fotar maten vi äter har vi sällan tid till något mer än att ställa tallriken på ett rent underlag och slänga fram någon tygservett i bakgrunden. I bästa fall har vi två minuter på oss, och då är det ofta någon som äter upp en inredningstidning eller skriker att hon har bajsat inifrån badrummet samtidigt. (Exakt så lät soundtracket när vi fotade min profilbild till bloggen.)

Det är ju ren och skär matporr att bläddra sig fram bland de där vackra bilderna som en del lägger ut med soppa stylad så snyggt att den inte ser stylad ut, med lite örter och några nonchalant utströdda smulor av något hipsterbröd som bara hamnat där, i en stämningsfull komposition i ett melankoliskt halvmörker. ”Hitta ditt eget bildspråk” säger de som vet. Vårt bildspråk går mest ut på att hinna ta en skarp bild innan barnen lackar ur.

När vi ska leverera bilder till exempelvis tidningar skärper vi till oss, så klart. Då fotar vi på helgerna när Evelyn sover, och försöker pimpa runt maten så gott vi kan. Den översta pestobilden är tagen en lördag eftermiddag ute på terrassen. Olof tog en bild medan jag höll barnen i schack i vardagsrummet som ivrigt bankade på rutan och ville ut. Till och med hunden krafsade på altandörren.

Vad jag vill ha sagt är väl egentligen att jag önskar att jag hade mer tid till att styla maten vackert och fota stämningsfulla matbilder till mina vardagliga blogginlägg, men just nu får det bli lite ostylat, för det är där vi är i livet med småbarn och vardagskaos. Men om man ska se det från den ljusa sidan – allting blandas ju ändå i magen sen. Eller hur?

 

Pasta pesto med halloumismul, 2 portioner

1 dl sötmandel

1 basilikaplanta

1 vitlöksklyfta

1 dl olivolja

1 dl riven parmesanost

Salt

———-

Ca 100 g halloumi till servering

Pasta för 2 till servering

 

Hacka mandlarna, alternativt kör dem ett par varv i en mixer. De behöver dock inte finhackas. Hacka bladen från basilikaplantan (eller kör även dem i mixern om du har en) och pressa vitlöksklyftan. Rör ner olivolja. Riv parmesanen på den grova sidan av rivjärnet, och rör för hand ihop allt till en någorlunda jämn pesto. Smaka av med salt. Koka pastan al dente och servera till. Smula eller skär halloumiosten i småbitar, och stek i smör eller olja tills de får fin färg. Toppa maträtten med stekt halloumi.

17 januari, 2018

2 kommentarer

    1. Gör det! Jag vet inte om det finns laktosfri halloumi, men jag tror det? Om inte annat har jag hört att det ska finnas gethalloumi på Maxi, och den är ju laktosfri.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration