Andra Fläskkött Vardag

Isterband med stuvad potatis

Det är inte bara blodpudding som Olof och den lille tiggarhunden Bally brukar äta när jag är bortrest, det äts isterband också, med stuvad potatis. Det äts nog en hel del annat också kan jag tänka mig, men det här är vad det finns bildbevis på; klassisk och hederlig svensk husmanskost. Isterbanden är köpta i butik, men Olof låter hälsa att han känner sig ofantligt inspirerad att testa på det här med att göra egen korv. Han tycker det verkar manligt och genuint. Bally är om möjligt ännu mer inspirerad. Smakar det bara gott så är jag med på banan! Så här gör man i alla fall stuvad potatis, lite på en höft:

potatis för 2 personer
ca 2 msk smör
ca 2-3 msk mjöl
ca 1dl mjölk
ca 1 dl grädde
1 tsk dijonsenap
salt
grovmalen svartpeppar

Koka potatisen färdig, och skär den i tärningar. Gör en redning genom att smälta smöret, röra ut det med mjölet och vispa ner mjölken och grädden. Låt koka upp under omrörning tills redningen har tjocknat, och rör då ner potatisbitarna. Salta och peppra, smaka av med senap och servera tillsammans med korv.

27 juni, 2011

6 kommentarer

  1. Åh, isterband! Käkade det för första gången i höstas då jag var på besök hos en kompis från den småländska byn Öresrum strax utanför Gränna. Isterbanden därifrån är tydligen välkända över hela riket och smakade förträffligt, syrliga och goda tillsammans med potatismos och lingon.

  2. Rasmus – det låter som ett hyvens ställe för isterband, det där Öresrum. Vi får lägga det på minnet, för Olof kommer säkerligen att vilja åka dit!

    Och Håkan – Olof kommer gärna och pryar! 😉 Just nu ser han fram emot att våra tyska vänner som kommer hit om några veckor ska ta med sig "specialitetkorv" från deras område.

  3. Har bara ätit isterband en gång, men tyckte inte det var så särskilt gott. Kul att Olof (och Bally) passar på att äta fisk och husmanskost när du är borta. Christopher brukar mer köra på pizza och öl eller nåt i den stilen. Ingen av oss gillaratt laga mat för en. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration