Andra Fläskkött Säsong Vardag

Skördetids-pyttipanna med fetaostcrème

Just nu, as we speak, är den allra bästa tiden för svenska råvaror. Det är nu man kan åka till gårdsbutiken och plocka ihop sig en hel middag. Det var precis vad vi gjorde när vi åkte till Björnhovda och handlade ingredienserna till den här pyttipannan härom veckan. Eller okej, just ägg och korv fyndade jag på annat håll, men det finns många gårdsbutiker som säljer sådant också. Olof och jag travade efter Ing-Marie ut på åkern (jag i mina svarta pumps) och drog upp lite betor och rabbis. Ing-Marie är alltid väldigt hjälpsam, utan hennes hjälp hade denna maträtten inte varit hälften så bra. Jag ville göra något på alla rotfrukter som finns nu i mitt matreportage för september, så därför fick det bli just en pyttipanna med gulbetor, polkabetor (de är så vackra inuti!) och kålrabbi. Och så lök och potatis, och kryddor. Lite salsiccia satte piff på pyttipannan, och det var extra gott att servera den med en festaostcrème, den kan jag tänka mig blir god till alla sorters pyttipannor. Och till färsbiffar, och säkerligen en hel del annat.

Pyttipanna i
skördetid
,
4 portioner:
1 st gul lök
3-4 st gulbetor (ca
150 g)
3 st polkabetor (ca
150 g)
2 st kålrabbi (ca 300
g)
3 st mellanstora
potatisar
ett par kvistar färsk
timjan
3 st kryddiga korvar
(ca 250 g), t ex salsiccia
salt och peppar
4 st ägg att steka
———-
Fetaostkräm:
1 pkt (150 g) fetaost
1 burk (2 dl) crème
fraiche
grovmalen svartpeppar
Skala och hacka lök,
gulbetor, polkabetor, kålrabbi och potatis. Lägg allt utom potatis i en
stekpanna med lite olivolja eller smör, och stek på medelhög värme. Det är
mycket rotfrukter, så dela gärna upp rotfruktshacket på två stekpannor,
alternativt stek i två omgångar. Koka potatisen i 1-2 min, häll av i durkslag
och låt den sedan få steka med de hackade rotfrukterna. Stek i ca 15 min för en
bra konsistens som är mjuk men ändå har lite tuggmotstånd. Skär korven i bitar
och stek den klar i en egen stekpanna innan du tillsätter den i pyttipannan.
Krydda med salt, peppar och färsk timjan.

Vispa samman fetaost
med crème fraiche med elvisp och krydda med svartpeppar. Stek ägg och servera
till.

16 september, 2013

6 kommentarer

  1. Alltså det här med att råsteka potatis är ju sååååå tråkigt, att jag alltid drar mig för att göra pytt i panna. Det får det bli när jag har överbliven, kokt potatis 😉 Det är tur att jag är så dålig på att beräkna hur mycket potatis som behövs, så det kan bli en pytt då och då.

    1. Jag vet, jag tycker också det är surt att stå och skala. Som tur är har jag en matberedare som gör rivandet. Men att steka tar ju sin lilla tid. Men det är gott när man väl gör det!

  2. Fetaostcreme är galet gott. Jag brukar äta det just till färsbiffar och potatisklyftor men också till souvlaki ibland. Kan tänka mig att det passade alldeles perfekt till den goda pytten – muuums!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration