Skriv ut

Öppen lasagne med svamp, ricotta och ugnsbakade tomater

Öppen lasagne

4.6 from 5 reviews

En lyxig, vegetarisk öppen lasagne med ricotta, svamp, spenat och ugnsbakade tomater. Perfekt till ett glas rött en fredagkväll!

Ingredienser

Scale
  • 250 g cocktailtomater
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 2 dl riven parmesanost + lite till garnering
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 250 g skogschampinjoner
  • 200 g färsk spenat
  • 2 burkar ricotta (á 250 g/st)
  • Salt och peppar
  • 8 färska lasagneplattor (1 pkt)

Instruktioner

Sätt ugnen på 150C. Halvera cocktailtomaterna och lägg dem med snittytan uppåt i en form, och stoppa in dem i mitten av ugnen. Låt dem vara däri tills det är dags för servering, ca 30 min.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, lägg över på tallrik.

Riv parmesanosten, lägg åt sidan.

Hacka schalottenlökarna, pressa vitlöksklyftan och skär champinjonerna i skivor. 

Sätt på en kastrull med vatten som du senare ska snabbkoka lasagneplattorna i.

Fräs lök och svamp i smör eller olja i en stekpanna, och vänd sedan ner spenaten. När den mjuknat och vätskan börjat gå ur den, rör ner ricottaosten.

Rör tills allt blandats och blivit varmt, ta sedan från värmen. Rör ner 2 dl riven parmesanost och smaka av med salt och peppar.

Koka lasagneplattorna på svag värme, två åt gången, i cirka 20 sekunder så att de mjuknar. Lyft upp dem med slev och låt dem rinna av.

Ta ut tomathalvorna ur ugnen, och bygg ihop portionerna på tallrikarna. (Det enklaste är att rada upp alla tallrikar framför sig och göra samma lager på alla tallrikar samtidigt. Det blir två lasagneplattor per tallrik.) Börja med att lägga en lasagneplatta i botten, ett par skedar ricottaröra ovanpå, en lasagneplatta till och ytterligare några skedar ricottaröra. Garnera med tomathalvor, riven parmesan och rostade pinjenötter.

TIPS! Det är även gott att servera parmaskinka till det här, och att ringla över lite tryffelolja på varje portion.