Skriv ut

Enkelt halloweengodis med spöken

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading...

Enkelt och gott halloweengodis med gulliga små spöken, som görs utan ugn och som är perfekt att göra ihop med barnen!

Ingredienser

Scale
  • 13 dl cornflakes
  • 2,5 dl jordnötssmör
  • 0,5 dl flytande honung
  • 0,5 dl lönnsirap
  • 300 g mellanmörk choklad (ca 55% kakaohalt)
  • 100 g ljus choklad
  • ca 1 tsk mörkt pärlströssel till garnering

Instruktioner

Mät upp 13 dl cornflakes och häll i en stor bunke.

Smält samman jordnötssmör med honung och lönnsirap i en kastrull tills det är slätt och blandat. Rör runt hela tiden så att det inte bränner fast.

Rör ner jordnötsblandningen i cornflakesen, och blanda runt med två vanliga matskedar. (Bestick, alltså. Det blir lite kladdigt, men fastnar mindre på bestick än det gör på en stor slev.)

Klä en frysbar form med bakplåtspapper, ungefär en så stor form som du skulle använda till lasagne, och tryck ut cornflakesblandningen däri. Pressa ut den och platta till den så att den täcker hela formen. Ställ in i kylen medan du gör chokladen.

Smält 300 g mörk choklad över vattenbad, jag brukar använda en med 55% fetthalt som inte blir så bitter i smaken som en 70% blir. (Dessutom är det billigare.) Bre chokladen över cornflakesytan med hjälp av en slickepott. Ställ in i kylen.

Smält 100 g vit choklad över vattenbad. Ta fram formen ur kylen, och skeda teskedsstora klickar vit choklad över den mörka, med jämna mellanrum. Gör cirka 2-3 åt gången.

För att få spökmönstren, dra ner en svans i den vita chokladen med hjälp av spetsen på en tesked, och gör likadant åt sidorna för armar. Torka av skeden på hushållspapper mellan varven ifall du får mörk choklad på den.

Placera ut små ögon på dina spöken med hjälp av pärlformat chokladströssel. 

Frys formen i cirka 30 min, och plocka sedan ut den och bryt den i bitar. Börja med att skära lite med kniv, och bryt sedan i samma riktning med händerna för att få en lite ojämn och spökig form på godiset. (Eller så bara skär du ut precis den sortens bitar du vill ha, med kniv.) Förvara det i frysen, det behövs knappt tinas, man kan äta det direkt från frysen. Men för artighetens skull om du ska bjuda andra och inte bara okynnesäta själv – låt det ligga i rumstemperatur i fem minuter först.