Kalmar Sponsrat inlägg

En höstlovsdag i Kalmar

Inlägg i reklamsamarbete med Destination Kalmar

Nästa vecka är det höstlov i Kalmar/Öland-regionen där vi bor, och jag tänkte att jag skulle visa er vad jag helst gör en heldag i Kalmar på höstlovet med familjen! Ni har mest fått ta del av mina Ölandstips tidigare, men precis som de flesta i min generation som vuxit upp på Öland har jag också levt halva mitt liv i Kalmar på andra sidan Ölandsbron. Det är i Kalmar jag har utbildat mig, jobbat och bott, och det finns så många pärlor i Kalmar som jag vill dela med mig av. Skälby 4H-gården är en av dem.

Skälby getter

4H-gården Skälby fanns redan när jag var liten, den firar faktiskt 50-årsjubileum i år. Det är en lantlig idyll i stan med hagar, djur och lekplatser. Här är det öppet varje dag, och det kostar inget att vara här. De fyra H:na står för Huvud, Hjärta, Hand och Hälsa, och i stora drag handlar det om kunskap, medkänsla, lärande och ett sunt levnadssätt.

Klappa getter Skälby

Bland det allra bästa med Skälby är att man får klappa djuren! Man får gå in till getterna i deras hage, till kaninerna och till marsvinen. Sedan har alla djuren såklart också egna avdelningar där de får vara i fred, men om djuren själva vill det finns det möjlighet att få klappa dem vilket är jätteroligt för både barn och vuxna.

Getter Skälby

Men det ska ju vara rättvist också! Den här geten ville klappa tillbaka lite, fast med munnen istället, på mitt hår. Den var väldigt sällskaplig, och tjejerna hade väldigt roligt åt det hela.

Kaniner Skälby

Efter att vi tittat på hönsen och varit inne och sagt hej till marsvinen gick vi vidare till kaninerna…

Grisar Skälby

…och sedan till mamma Gris för att hälsa på. Här har hon precis nosat och buffat på Lilys hand.

Lekplats Skälby

När vi är på Skälby 4H-gård gör vi alltid allting i samma ordning; först hälsar vi på alla djuren, sedan går vi till den stora lekplatsen. (Vissa av oss springer.)

Klättertorn Skälby

Lekplatsen på Skälby är utan tvekan en av Kalmars bästa och största lekplatser. Här finns också grillplatser för medhavd mat, och ett stort klättertorn av rep som barnen älskar. Jag åkte ofta hit med barnen när jag var mammaledig, och allt eftersom barnen växer och blir större upptäcker de hela tiden nya saker de kan göra när vi är här.

Ljudlek Skälby

Man får inte missa det lilla området som finns precis bakom lekplatsen, där man kan experimentera med ljud…

Klättra Skälby

…och prova på att klättra!

Restaurang Ångkvarnen Länsmuséet Kalmar

Efter att ha tillbringat förmiddagen på Skälby åkte vi vidare till Kalmar Läns Museum där vi började med att äta lunch på Restaurang och Kafé Ångkvarnen högst upp i muséet. Tjejerna åt pannkakor och vi åt köttbullar gjorda på kött från gården Västerslät i Kalmar.

Lekrummet café Länsmuséet

I anslutning till caféet och restaurangen finns ett lekrum för barnen som jag alltid kommer att vara evinnerligt tacksam för. Det lekrummet gjorde att jag fick dricka varmt té och kaffe när jag var mammaledig med barnen. Vi brukade åka hit på fredagar och fika, och barnen brukade leka i lekrummet. Dessutom är det rymligt här, med bra svängrum för barnvagnar. Man behöver inte betala inträde till muséet för att gå på caféet, men vill man gå in på utställningarna behöver man lösa entré. Vi har köpt årskort, men för barn upp till 19 år är det fritt inträde.

Kronan Kalmar

Efter lunchen (en kaka kan ha slunkit ner också) tog vi hissen ner till Kronanutställningen. Jag har varit på många museum, och är fast övertygad om att Kalmar Läns Museum med utställningen om regalskeppet Kronan som sjönk 1676 utanför Öland är ett av Sveriges i särklass bästa museum.

Kronan Länsmuséet

Det som gör det så bra är upplevelsefaktorn; här får man gå runt i de återskapade miljöerna och uppleva allting. Man hör ljud, det är speciell belysning, och det känns som att man är på plats på skeppet.

Kronan klockan

Förr i tiden innan det fanns dykarutrustning gick man ner i en dykarklocka när man skulle bärga kanoner. Tjejerna testade hur det kändes att stå inuti en.

Kronan vaxdockor

Bland det mest spännande och välgjorda är vaxdockorna som finns i ett par av rummen som visar hur besättningen kunde ha sett ut. Han som skapade vaxdockorna jobbade senare med filmproduktionen av Sagan om Ringen och anses vara en av de allra bästa rekonstruktörerna som finns, så det är inte att undra på att de är bra gjorda.

Kronan utställningen

Sedan är ju verkligheten en egen kategori för sig, och här finns otroligt många föremål som bärgats från vraket. Fler än 35000 föremål har tagits upp genom åren vilket ger en bra inblick i hur livet kunde se ut på 1600-talet. Exempel på fynd som bärgats från Kronan är Sveriges största guldmyntskatt, flertalet kanoner, kläder och andra föremål.

Kalmar Läns Museum

Den här väggmålningen är gjord av min favoritkonstnär Johan Persson och visar hur det kan ha sett ut på Kaggensgatan i Kalmar vid den tiden som Kronan gick under. Idag skulle man ha sett Baronens Köpcentrum titta fram bakom stenvalvet.

Barnens Kronan

På en av våningarna i muséet finns också Barnens Kronan, en hel utställning om Kronan gjord för barn. Här finns en miniatyrversion av skeppet man kan klättra i, miljöer som visar hur det var på Kronantiden och exempel på vad barn lekte med förr.

Läsmuséet barn Kalmar

Här får barnen också klä ut sig i tidstypiska kläder och leka med de föremål som finns framme.

Barnens Kronan klä ut sig

Vuxna får också leka!

Länsmuséet Kalmar pysselrum skaparverkstad

Efter att vi varit på Barnens Kronan brukar vi alltid avsluta med att vara i skaparverkstaden, eller Ateljén som den kallas på muséet. Här kan man måla, bygga skepp och skapa allt möjligt av saker från naturen och från återvunnet material. Här brukar tjejerna sitta tills rösten i högtalaren säger att muséet snart stänger för dagen. Under höstlovet blir det minst ett besök här för oss, både på Kalmar Läns Museum och på Skälby 4H-gård!

29 oktober, 2021

4 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration