Mjuk pumpakaka med glasyr
Varför göra morotskaka när man kan göra pumpakaka? Eller okej då, ska jag vara ärlig smakar det nästan likadant. Men den här pumpakakan blev faktiskt ännu saftigare än vad mina morotskakor brukar bli, och det är ett bra sätt att ta tillvara all pumpa på, så här kring Halloween och efter diverse skördefester. Och så är det ju lite roligare att bjuda på pumpakaka än morotskaka, för det känns lite ”nytt”. Och då kommer jag ändå ihåg när morotskaka kändes lite nytt. Så gammal är jag, minsann.
Skriv utMjuk pumpakaka med glasyr
Saftig och mjuk pumpakaka med ett tjockt täcke av glasyr med en hint av lime i smaken.
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 60 min
- Total tid: 75 min
- Antal portioner: 10 1x
Ingredienser
- 5 dl råriven pumpa (gärna Butternut-sorten)
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 3 dl mjöl
- 2 tsk malen kanel
- 0,5 tsk malen ingefära
- 1,5 tsk malen kardemumma
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 1,75 dl solrosolja
- smör och ströbröd till formen
Glasyren:
- 100 g rumsvarmt smör
- 4,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g Philadelphiaost
- Finrivet skal av en lime
Instruktioner
Sätt ugnen på 150C.
Skala och riv pumpa, lägg åt sidan.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
Blanda alla torra ingredienser i en egen bunke.
Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten, och tillsätt solrosolja och skalad, råriven pumpa.
Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbara kanter. Grädda i mitten av ugnen i ca 60 min.
Låt kakan svalna. Vispa samman alla ingredienser till glasyren med en elvisp så att det blir krämigt, och bre över kakan.