Morotskaka med brynt smör-glasyr

Jag tror inte att någon har missat hypen med brynt smör. Eller min besatthet av det. Jag ÄLSKAR brynt smör. Jag har till och med en tröja som det står I love brynt smör på. Listan på recept jag gjort med brynt smör kan göras lång, men det blir ju så mycket godare när man bryner smör och häller det på en maträtt. Speciellt vegetariska maträtter. Smaker blir ju så rund och god. Med eftertryck, liksom. En sådan djuphet. Jag kan prata om det här hur länge som helst, så det är väl bäst att jag bara kommer till saken. Och saken är; morotskaka med brynt smör-glasyr.
Det här är en klassisk morotskaka med glasyr. Fast rejält med glasyr så klart. När man får ett för tunt lager med glasyr blir man ju, som vi alla vet, besviken. Och det ska man ju inte behöva bli. Skillnaden med den här morotskakan med glasyr är att smöret i glasyren har brynts innan det vispats ihop med philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker. Men det gör ju sådan skillnad! Kakan blir så mycket godare! Och för att jag inte ska börja tjata om det igen, så är det bäst att ni bara provar själva. Jag lovar att ni kommer att älska det!
Skriv utMorotskaka med brynt smör-glasyr
Morotskaka med brynt smör-glasyr är helt klart vassare än morotskaka med vanlig glasyr. Testa själv, du kommer att bli såld!
- Förberedelser: 20 min
- Tillagningstid: 60 min
- Total tid: 1 h 20 min
- Antal portioner: 8–10 1x
Ingredienser
- 5 dl rårivna morötter (ca 300 g)
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 3 dl mjöl
- 2 tsk malen kanel
- 0,5 tsk malen ingefära
- 1,5 tsk malen kardemumma
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 1,75 dl solrosolja
- smör och ströbröd till formen
Glasyren:
- 100 g brynt smör
- 4,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g Philadelphiaost
Instruktioner
Sätt ugnen på 150C.
Riv morötterna, lägg åt sidan.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
Blanda alla torra ingredienser i en egen bunke.
Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten, och tillsätt solrosolja och skalade, rårivna morötter.
Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbara kanter. Grädda i mitten av ugnen i ca 60 min.
Bryn under tiden smöret till glasyren. Smält det på hög medelvärme. Det kommer att bubbla och fräsa, och det är klart när ett vitt skum har bildats och stigit och smöret har tystnat, och börjat lukta nötigt och gott. Häll då snabbt över det i en skål så det inte bränns vid. Låt det svalna, gärna i kylen. Har det blivit stenhårt till du ska vispa ihop glasyren kan du bara låta det stå i rumstemperatur i ca tio minuter, så kan du röra det mjukt sedan.
Låt kakan svalna. Vispa samman alla ingredienser till glasyren med en elvisp så att det blir krämigt, och bre över kakan.
Har du rödbetor du vill bli av med? Den här kakan går faktiskt precis lika bra att göra med rödbetor istället för morötter! Den får en lite annan färg, men smakar precis lika gott. Kakan smakar inte rödbetor, precis som att en morotskaka inte smakar morötter. Här hittar du recept på rödbetskaka med brynt smör-glasyr.
En fantastisk morotskaka pricken var det brynta smöret. Ett stort tack för receptet
Så roligt att du gillade den!
Hur är hållbarheten för kakan i rumstemperatur?
Ska göra fika för ett större sällskap och kan inte förvara allt i kylskåp.
Hej Lena! Jag tror att den klarar sig bra i rumstemperatur, men det beror lite på hur länge den ska stå framme så klart. Men en dag borde den kunna stå framme! Jag gissar på att det första ”lite tråkiga” som händer med den är att glasyren torkar.