Kanelbullar
Kanelbullar är aldrig fel! Synd bara att de tar slut så fort… NÅGON här hemma äter upp dem. Och det är inte hunden. Här är receptet på mina bullar:
150 g smör
5 dl standardmjölk
1 pkt (50 g) jäst för söta degar
1 dl socker
0,5 tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mjukt smör
200 g mjukt smör
4 msk kanel
1 msk vaniljsocker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt, 37C. Häll ner degvätskan i bunken. Rör ner socker, salt, kardemumma och vetemjöl, och arbeta degen tills den blir smidig. Låt den jäsa under bakduk i 30 min. Dela degen i fyra delar, kavla ut varje del till en avlång platta som du brer fyllning på, rullar ihop och skär bullbitar av och lägger i formar på plåtar, ca 20 bullar per plåt. Jäs i ytterligare 40 min under bakduk. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda i mitten av ugnen på 250C i ca 8 min tills bullarna har fått fin färg. Låt svalna på galler.
18 november, 2009