Andra, Pasta, Vardag

Spaghetti och köttfärssås

Det fanns en period då jag åt spaghetti och köttfärssås flera dagar i veckan. Det har lugnat ner sig lite sedan dess, men det är fortfarande en av mina absoluta favoriträtter! Och vi ska inte tala om alla de gånger jag suttit på en restaurang utomlands och fegat ur för allsköns lokala specialiteter och tagit en spaghetti bolognese istället. Fast nu är jag faktiskt 28 och vågar prova lite annat också. Men man ska inte överdriva, så här är receptet på min köttfärssås, som räcker till 6 portioner:

500 g nötfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 tsk sambal oelek
en rejäl skväll kalvfond (eller 1 köttbuljongtärning i 1 dl vatten)
mycket oregano
basilika
några matskedar Heinz chilisås eller ketchup

Hacka löken, fräs den mjuk och häll i köttfärsen. Bryn den lite och häll på de krossade tomaterna. Häll i resten, och krydda med de örtkryddor du har hemma. I vår trädgård växer oregano som ogräs, det har till och med börjat sprida sig till grannens välskötta tomt. Det tog ett tag innan jag verkligen förstod att det var oregano som växte så mycket. Så det är ju en färsk krydda mindre att köpa! Som sagt, de flesta örtkryddor passar bra, vitlök är också gott att ha i, och köttfärssås är ju lite av ett hopkok på vad man har hemma. Jag brukar låta såsen puttra på svag värme medan jag kokar spaghetti.

1 Kommentar

  1. Nonne

    25 november, 2009 at 8:50 e m

    Hej Tratt!
    Jag kommer ihåg vår spaghetti och köttfärssåsperiod. Den varade i 10 år…
    Det är därför mamma och mormor fortfarande efter 20 år inte äter pasta frivilligt (om du nånsin undrar över varför de aldrig äter pasta).

Lämna en kommentar