Pasta med brödsmulor och vitlök
Det här är en tacksam pastarätt att svänga ihop om man inte har många ingredienser att hurra för därhemma. Man behöver spaghetti, några gamla brödsmulor som ligger och dräller, samt vitlök och olivolja. Det absolut godaste med den här maträtten är de olivoljeindränkta, vitlökssmakande brödsmulorna. De är härligt saftiga och knapriga på samma gång. Inspirationen kommer från boken My Berlin Kitchen, där huvudpersonen brukade laga en liknande pasta när hon bodde i New York som förläggare för kokböcker. Och hur trevligt låter inte det då, att vara kokboksförläggare i The Big Apple? Vilket drömjobb! I boken heter den här maträtten Spaghetti with breadcrumbs, capers and parsley. Det ska alltså vara kapris i den. Det missade vi totalt när vi lagade pastan på bilden, men testa gärna att ösa ner lite kapris om ni gör den här anrättningen, det verkar vara populärt utomlands. Australiensiska Donna Hay har flera pastarecept med kapris i. I Sverige är det helt enkelt inte lika PÅ med kapris. Det kanske inte bara har slagit igenom än? Ungefär det här behöver du för två portioner:
Spaghetti med brödsmulor och vitlök (och kapris!)
spaghetti för två
1 vitlöksklyfta, pressad
rejält med olivolja, ca 0,5 dl
ca 1,5 dl brödsmulor
1 knivsudd chiliflakes
lite persilja (om du har någon)
ca 2 msk kapris (valfritt)
flingsalt
grovmalen svartpeppar
Fräs vitlöken i rejält med olivolja i en stor kastrull eller stekpanna med höga kanter. Låt chiliflakesen få fräsa med, och släng sedan ner brödsmulora och låt dem brynas lite i oljan. Koka spaghettin al dente, och rör sedan ner den i brödröran. Känns det torrt – rör ner lite av det varma pastavattnet i blandningen. Blanda runt, rör ner kapris om du vill, och salta och peppra. Garnera med persilja.
Perfekt rätt! Oftast när det inte finns någonting hemma brukar det bli en carbonara. Men det händer ju att det saknas bacon med, då vet man vad man kan göra nu…
Kokboksförläggare i NY, suck… vilken våt dröm. I mitt nästa liv så…
Ser riktigt gott (och billigt) ut! Påminner lite om en maträtt vi brukade äta till lunch i Vietnam, fast det var nudlar istället. Kapris älskar jag! Allra helst på en macka tillsammans med tonfisk, lök, hackade gröna oliver och olivolja 🙂
Men mums! Kan inte bli fel när det är indränkt i olivolja! Kram på dig ♥
Denna gillas starkt och sparas för framtida bruk. Lite riven parmesan på och lyckan är helt gjord!
Härligt med pasta utan sås till! Det får gärna vara lite torrare ibland. Det här låter krispigt och gott!
Ett ypperligt bevis på att det enklaste oftast är just det godaste! Och kaprisen, den hade vi mer än gärna haft på.
Himmel så gott!