Kyckling med belugalinser, sojamajjo och rotfrukter
Inlägg i reklamsamarbete med Chris Wine & Spirits
Vad passar till ett franskt, fruktigt rödvin? Ganska mycket, faktiskt. Men så att du slipper fundera – ugnsstekt kyckling med belugalinser, rotsaker och sojamajjo passar perfekt!
Det här franska rödvinet Chateau de Seguin har funnits på den svenska marknaden ända sedan 1998, och stannat kvar på grund av att det är så populärt. Det ingår i det fasta sortimentet på Systembolaget och kommer från slottet i Bordeaux med samma namn som vinet där man har producerat vin i nästan 1000 år. Smaken på vinet är fruktigt och har inslag av svarta vinbär, choklad, vanilj, örter och korinter. Vinet kostar 109 kr och har nr 3958.
Och receptet då? Här snackar vi rustik söndagsmiddag, med färggranna rotsaker, ugnsrostad kyckling, belugalinser och en riktigt god hemgjord majonnäs med mycket tryck i smaken från japansk soja och fransk dijonsenap. Räds du inte kylan utomhus så här års, grilla gärna kycklingen på grillen! Vilka rotfrukter man vill ha till kycklingen är en smaksak, men välj gärna färgglada morötter om du hittar några, det blir extra fint på tallriken! Jag fick tag i gula och lila morötter som jag ugnsrostade ihop med palsternackor, schalottenlök och klassiska orangea morötter. Till de här smakerna passar vinet Chateau de Seguin perfekt!
Skriv utKyckling med belugalinser, sojamajo och rotfrukter
Rustik söndagsmiddag när den är som godast! Enkelt och smidigt med rotsakerna och kycklingen i ugnen. Sojamajjon är verkligen pricken över i!
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 40 min
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 4 st kycklingbröstfiléer
- smör/olja till stekning
- 2 dl belugalinser
———-
Blandade rotfrukter till 4 portioner, t ex:
- Palsternackor
- Morötter i olika färger
- Potatis
- Schalottenlökar
- 1–2 msk olivolja
- flingsalt
Sojamajonnäs:
- 1 helt ägg
- 2,5 dl neutral olja, t ex solrosolja
- 0,5 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 2 msk japansk soja
- 0,5 tsk flingsalt
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 C och plocka fram två ugnsformar som du får in bredvid varandra i ugnen, en till kycklingen och en till rotfrukterna. Har du svårt att få plats i ugnen med två formar samtidigt kan du välja att steka klart kycklingbröstfiléerna helt i stekpannan, alternativt dra igång grillen utomhus.
Skölj, skala och skär rotfrukterna i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form. Ringla över lite olivolja och strö över lite flingsalt, och ställ in i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills rotfrukterna har fin färg och en någorlunda mjuk konsistens.
Koka belugalinserna enligt anvisningarna på förpackningen. Det påminner till stor del om att koka ris eller pasta, och tar ungefär lika lång tid också.
Bryn kycklingfiléerna runtom i en stekpanna, gärna en räfflad sådan så att de får fin yta. När halva tiden på rotfrukterna gått och det är cirka 15 minuter kvar, stoppa in kycklingen i ugnen ihop med dem och kör kycklingen klar. (Alternativt stek den helt färdig i stekpannan.)
Till sojamajonnäsen vispas ägget för hand eller med elvisp först några sekunder för sig självt, och sedan allt eftersom ihop med oljan. Häll i den sakta i en tunn stråle och fortsätt vispa tills konsistensen tjocknar. Vispa sedan i vitvinsvinäger, dijonsenap och soja, och smaka av med flingsalt.
Servera kycklingen tillsammans med belugalinserna och sojamajonnäsen, och ett glas Chateau de Seguin.