Andra Efterrätter Glass Matporr

Espressoglass med vanilj

Kaffeglass, hörni! Min nya favorit! Inspirationen kommer från det grekiska frappékappet. Under det tidiga 2000-talet upptäckte jag under en resa till den grekiska ön Naxos hur gott det var med frappé, och tillbringade semesterveckan med att häcka i skuggan och dricka hinkvis av det kalla, söta kaffet med is och mjök i. När jag kom hem igen till Kalmars caféer var det inte en kotte som serverade iskaffe, så Olof och jag försökte istället mixa ihop vårt egna iskaffe som vi drack under somrarna. Ett år hade en av hamburgerkedjorna en kaffemilkshake på menyn som jag drack ohälsosamma mängder av, som dock försvann ur sortimentet lika snabbt som den kommit in. Sedan de stora kaffekedjorna gjorde sitt intåg i stan för ett par år sedan finns det numera iskaffe i vartannat gatuhörn, och det är inte längre något ovanligt att njuta av en kall kaffe när solen gassar. Men det finns något som är ännu godare, och det är hemmagjord espressoglass med vanilj. Eller parfait är kanske mer rätt att kalla det, men skit samma. Det smakar som en blandning av frappé, islatte och kaffemilkshake i ett, men lyckas ändå vara godare än alla tre anrättningarna tillsammans. Ät den som den är, eller lägg ner en kula eller två i en islatte eller milkshake. Av alla mina hemmagjorda glassar är det här min favorit just nu.

Espressoglass med vanilj, 4 portioner
3 äggulor
1,75 dl socker
3 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver (mald vaniljstång)
0,5 dl bryggt, avsvalnat espressokaffe

Vispa äggulor och socker pösigt för sig. Vispa grädden fluffig ihop med vaniljpulvret. Vispa ner det avsvalnade espressokaffet i äggsmeten, och rör sedan samman den med den vispade vaniljgrädden. Häll upp i frysbar form och låt stå i frysen i minst 5 timmar före servering.

30 maj, 2015

2 kommentarer

  1. Här går frappeåsikterna åt olika håll, Anki är som besatt av det och dricker det så fort tillfälle ges och Håkan undviker som pesten. Kaffe ska vara varmt och starkt, så resonerar herr M. Fast kaffeglass, där kan vi nog enas om ett rungande JA TACK!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration