Buffé, Förrätter, Påsk

Sparris med getost, timjan och ägghack

Sparris med penséerEn råvara som jag förknippar extra mycket med våren är sparrisen. Det är helt underbart när gårdsbutikerna här på Öland börjar sälja den öländska sparrisen i små buntar. Och då ska vi inte ens tala om hur euforiska tyskarna blir när sparrisen gör sitt årliga intåg på matmarknaderna runt om i landet. Sparris är nästan en religion där nere, och rubrikerna på de tyska mattidningarna skriker ut “Spargel-fest” till höger och vänster. Men de har faktiskt en poäng, det är kul med sparris.

Ibland brukar jag hyvla sparris på längden med en potatisskalare för att få till lite “trassel” att lägga i sallad eller att dekorera pajer med. Den här vårpajen med ädelost och gräslök är ett exempel på det, som passar hyvens på påskbordet.

Ska man få till anrättningen på bilden här, så krävs det verkligen inte mycket ansträngning. Det är bara att koka sparrisen någon minut så den mjuknar lite grann (men bara lite grann), koka ägg som sedan svalnar och hackas och strös över sparrisen, smula över lite getost eller fetaost, toppa med lite färsk timjan och garnera med ätbara blommor, som till exempel penséer. Lägg till en god Riesling, så är lyckan komplett. (Det är ju ändå Spargel-tider.)

Skriv ut

Sparris med getost, timjan och ägghack

sparris-ägg-getost

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,00 av 1 recensioner

Loading...

Påskens och vårens vackraste förrätt (eller bufférätt) får man om man lägger upp sparris på serveringsfat, strör över ägghack, smulad getost, timjan och garnerar med penséer.

  • Total tid: 25 min
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • 400 g sparris
  • 3 kokta ägg
  • ca 100 g getost (alt. fetaost)
  • ett knippe färsk timjan
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • ätbara, obesprutade blommor till garnering, t ex penséer

Instruktioner

Koka äggen och låt dem svalna i en kastrull med kallt vatten. Du avgör själv ifall du vill ha dem lite krämiga eller hårdkokta, själv tycker jag att färgerna i den här rätten blir vackrare om äggen inte är alltför hårdkokta.

Skär av en liten bit av den hårda stammen längst ner på varje sparrisstjälk, och koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Slå av vattnet, och lägg upp sparrisen på serveringsfat.

Skala och hacka äggen, och bre ut ägghacket över mitten på sparrisen. Salta och peppra.

Smula getosten över ägghacket. Strö över färsk timjan, dra ett extra varv med pepparkvarnen och garnera med små penséer.

24 Kommentar

  1. Anna Eriksson

    1 april, 2012 at 3:15 e m

    åh det lät supergott! Jag älskar getost! Helst ska man undervika det när man är gravid men om man lägger i ugnen först så dör bakterierna man inte vill ha och då kan man äta ändå (bra tips inför framtiden till dig ifall det kan bli aktuellt, kan tänka, mig att du också skulle ha svårt att vara utan ost i 9 månader ) 😉

    1. Helena

      16 april, 2019 at 6:36 e m

      Haha, bra tips! Vi är dock officiellt helt nöjda och färdiga med barnaskapandet. 😉 Men för andra som är gravida rekommenderar jag fetaost istället för getost. Kram!

  2. Matilda

    1 april, 2012 at 3:48 e m

    Låter lite annorlundare med getost och ägg, men det låter mycket, mycket gott! 🙂

    1. Helena

      16 april, 2019 at 6:37 e m

      Det är jättegott Matilda! Och väldigt fint. 🙂

  3. Suz

    1 april, 2012 at 3:48 e m

    Låter hur gott som helst, vilken härlig rätt till påsk – som omväxling till sillen (som jag inte är överdrivet förtjust i, inte såna mängder som det bjuds till påsk i varje fall).
    Ha en härlig påskvecka!
    Kram Suz

    1. Helena

      16 april, 2019 at 6:41 e m

      Detsamma Suz! Och jag håller med dig -sill är inte min favorit heller. Ska jag vara riktigt ärlig? Jag hatar sill.

  4. Ekenäsliv

    1 april, 2012 at 5:33 e m

    Åhhh, så mycket gott!! Nu har jag ju massa bra tips till påsk att bjuda på:-)
    Ha de fint!
    Kram Anna

    1. Helena

      16 april, 2019 at 6:42 e m

      Hoppas det blir en lyckad påskmiddag! Många kramar!

  5. Remsan

    1 april, 2012 at 7:46 e m

    Åh, så gott och otroligt snyggt. Jag gillar att påskbuffén är mycket färgrannare och fräschare än julbordet. In med våren!

    1. Helena

      16 april, 2019 at 6:43 e m

      Jag med, våren är toppen! Och påskledigheten har inte alls lika många måsten som julledigheten, så det är ju också finfint!

  6. Josefine

    1 april, 2012 at 8:24 e m

    Hej! Herregud vad gott det såg ut, det måste jag testa nån gång! 🙂

    Jag skulle vilja tipsa om min sida där jag säljer smycken i silver, ädelstenar och läder, http://www.jvalleytwig.se . Kika in där och hitta din favorit inför sommaren vettja! 🙂 Glad Påsk!

    1. Helena

      16 april, 2019 at 6:43 e m

      Tack Josefine! Ska absolut spana in din sida. Många påskkramar!

  7. Mary

    2 april, 2012 at 3:35 e m

    åhh älskar bilden, vad sugen jag blev på sparris!! Yum!

    Tack söta du, är inte förvånad att du kan kopiera stilen, vi verkar gilla mkt samma lika 😛 Som Antipaston 😉

    Klänningen är Bizz loncap i färgen light brown, finns på Nordljus bla. (har du rabatten kvar från Bloggeventet ;))

    Ha en mysig kväll!

    1. Helena

      16 april, 2019 at 6:44 e m

      Tack för tips, och detsamma! Kram!

  8. Matarkivet

    2 april, 2012 at 4:34 e m

    Ser verkligen gott ut. Nice touch med blommorna!

    Min sparrisfavorit är med ramslöksmajo och parmesan. Galet gott!

    1. Helena

      16 april, 2019 at 6:45 e m

      Men! Ramslöksmajo och parmesan?! GUD så gott! Måste härmas!!

  9. Doktor Glas

    2 april, 2012 at 8:14 e m

    oh my! det där vill jag testa snarast och bjuda vännerna på 🙂 ser helt ljuvligt ut!

    1. Helena

      16 april, 2019 at 6:45 e m

      Vad kul! Hoppas att både du och dem gillar det! Kram!

  10. Kaksmulan

    2 april, 2012 at 9:04 e m

    Men gud vad gott, sparris och getost… mums kan ju inte bli fel. Hungrig igen…. 😉

    1. Helena

      16 april, 2019 at 6:46 e m

      Haha, livsfarligt att surfa runt på matbloggar när magen är tom, har gjort det alldeles för många gånger bara idag. 😉

  11. Moma

    4 april, 2012 at 8:43 f m

    Herrejisses så vackert!

    1. Helena

      16 april, 2019 at 6:47 e m

      Tusen tack Moma! 🙂

  12. Sandra Callermo

    7 maj, 2019 at 8:09 e m

    Vackert som en tavla! Och magiskt gott ju! Dina recept är helt fantastiska och jag beundras dig <3

    1. Helena

      8 maj, 2019 at 10:17 f m

      Tusen tack Sandra för dina jättefina ord, så fint sagt! 🙂

Lämna en kommentar