Öland Sponsrat inlägg

Utflykt till Gårdby och Bläsinge

Inlägg i reklamsamarbete med Ölands Turismorganisation

Gårdby Kafé Lanthandel

Häromveckan åkte vi över till östra sidan Öland och tog en fika på favoritstället Gårdby Kafé och Lanthandel.

Gårdby Lanthandel

Lanthandeln öppnade 1923 och fyller hela 100 år nästa år! Vi har dock bara fikat här sedan 2007, efter att Marie tagit över lanthandeln och slagit upp portarna till caféet.

Gårdby Café

Gårdby Kafé och Lanthandel är det perfekta utflyktsmålet; man får korsa ön och ta sig till östra sidan som är lika vacker året runt, och när man kommit hit kan man botanisera i tre olika butiker för att sedan avsluta med en rejäl fika. Inne i lanthandeln kan man köpa godis, delikatesser och ätbara presenter…

Lanthandel Gårdby

…till sig själv, bland annat. Själv älskar jag nostalgigodiset med askar i gammaldags design. Punschpraliner går aldrig ur tiden!

Gårdby butik

Butikerna är väl egentligen en och samma butik skulle man kunna säga, men den är fördelad på tre olika byggnader som alla är olika varandra, och precis lika härliga att gå in i.

Gårdby inredning

Jag ser alltid fram emot att gå igenom varje dörr och se vad jag kommer att hitta den här gången!

Gårdby shopping

Sedan ser vi ju alla olika användningsområden till saker och ting, vilket blev extra tydligt när jag hittade en elektrisk ljusstake jag tyckte kunde vara fin hemma i vardagsrummet…

Gårdby interiör

…medan tjejerna tyckte det var en självklarhet att ljusen skulle användas till ett spontant luciatåg.

Fika Gårdby

Sedan var det fikadags! Barnen förhandlade till sig både kaka och klubba, Olof tog deras vinterspecialitet kanelbullesemla, och jag gick loss på chokladkakan med vispgrädde och hallon som jag alltid tar när jag är i Gårdby och fikar.

Varm choklad

Är det februari vill man ju ha varm choklad, eller vad säger ni? Den ultimata sportlovsdrycken ju! Att fika på Gårdby Kafé och Lanthandel är ett perfekt sportlovsnöje nästa vecka när vi har sportlov här i regionen. Caféet har inte öppet på helger, men väl på vardagar mellan klockan 10.00-16.00.

Drakflygning

Vad mer kan man göra när man är i närheten av Gårdby då? Man kan åka ner till Bläsinge några minuter därifrån och flyga drake!

Flyga drake Bläsinge

Stranden i Bläsinge är en av våra absoluta favoritplatser på Öland, och ett av de ställen vi allra oftast åker på utflykt till, året runt. På sommaren badar vi här, på vintern låter vi barnen och hunden galoppera i sanden om inte snön täcker den, och på hösten och våren åker vi också hit och bara promenerar vid vattnet eller som sist – flyger drake.

Flyga drake Öland

Just när man kommer ner till Bläsinge tycker jag att ljuset är så vackert, egentligen oavsett vilket väder och vilken årstid det är.

Flyga drake

Här framträder alltid ljuset så fint och får fritt spelrum över vidderna, sanddynerna och havet. Det är ingen slump att konstnärer och fotografer åker hit för det som kallas för ”det öländska ljuset”.

Bläsinge fiskebåtar

…eller vad säger ni, visst är det vackert?

Bläsinge fiskehamn

Bläsinge fiskehamn är alltid lika pittoresk och charmig, även så här års när flera av båtarna är upplockade på land.

Bläsinge småbåtshamn

Tjejerna tyckte det var spännande att se hur båtarna såg ut undertill och att lyssna till knarrandet från båtarna som låg och guppade i vattnet…

Bläsinge östra Öland

…och att titta på vågorna som var riktigt höga när de slog över de stora stenarna en bit ut i vattnet. Den här dagen såg vi inga sälar, men den säl jag sett på allra närmast avstånd har faktiskt varit här i Bläsinge.

Bläsinge

För den som vill fortsätta lite längre ner på östra sidan finns även Gräsgårds fiskehamn, som i mångt och mycket är ganska lik Bläsinge fiskehamn till utseendet. När solen började gå ner bakom horisonten begav vi oss så sakteliga hemåt igen. Just den här dagen var det inte öppet hos pralintillverkaren Fröken Frankenstein i Gårdby, men vi lovade tjejerna att titta in där nästa gång vi åker på den här utflyktsturen, för det dröjer inte länge till nästa gång.

17 februari, 2022

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration