Skriv ut

Grillad svamp med sötpotatis och ramslöksaioli

Ramslökspesto-ramslöksaioli-svamp-sötpotatis

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Grillade portabellosvampar med ramslökspesto och sötpotatis som dippas i ramslöksaioli – en vårig och riktigt god vegetarisk middag! Både ramslökspeston och aiolin kan förberedas dagen innan.

Ingredienser

Scale
  • En halv omgång ramslökspesto
  • Sötpotatis för 4 personer
  • 8 stora portabellosvampar
  • 1 stor baguette
  • Några stänk tryffelolja

Ramslöksaioli:

  • 2 äggulor
  • 2 dl solrosolja
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 20 g ramslök
  • salt

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C, och börja med att göra ramslökspeston och ramslöksaiolin. Det går rätt fort, faktiskt. Instruktioner till ramslökspeston hittar du här, och till ramslöksaiolin börjar du med att vispa äggulorna i en bunke samtidigt som du sakta häller matoljan ner i bunken i en tunn stråle. Äggen och matoljan ska helst vara rumstempererade, men det funkar faktiskt annars också.

Stuva ner ramslöken i en mixer och kör tills den ser finhackad ut. Häll över aiolin och kör tills du har en grön och fin ramslöksaioli. Smaka av med salt.

Tvätta och skär sötpotatisen i tunna klyftor, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja och salt och baka i ugnen i ca 15 min. Känn efter med sticka, de är klara när de är någorlunda mjuka.

Skär av bottenstammen på portabellosvamparna och stoppa in dem i en form i ugnen så att vätskan går ur dem. De är klara efter ca 10 min.

Vid servering – klicka lite ramslökspesto på svamparna och ringla lite tryffelolja över det hela. Vanlig olivolja går också fint, men tryffel blir extra gott. Portionera ut ramslöksaioli och servera med baguette, så att man kan doppa både sötpotatisklyftor och baguette i ramslöksaiolin.