Skriv ut

Burrata med tomater och chimichurri

Burrata med tomater, chimichurri och vitlöksbröd

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Burrata med tomater och en enkel chimichurri är världens enklaste fredagsrätt! Servera med vitlöksbröd och ett glas vin och njut av din nya favoriträtt.

Ingredienser

Scale
  • 2 st burrata
  • ca 300400 g tomater
  • svartpeppar från kvarn och flingsalt

Chimichurri:

  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 kruka färsk persilja
  • någon centimeter färsk chili (mer om du gillar hetta)
  • ca 1,25 dl olivolja

Vitlöksbröd:

  • 1 baguette
  • ca 1 dl olivolja
  • 1 vitöksklyfta, pressad

Instruktioner

Ta fram burratan i god tid i förväg, ca 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 225C och skiva baguetten i ganska tunna skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Mät upp olivolja i en kopp eller skål (mängden behöver inte alls vara exakt) och pressa ner en vitlöksklyfta i oljan. Pensla sedan varje brödskiva med detta, och låt skivorna få stå och dra till sig oljan medan du förbereder resten av maträtten.

Ta ut burrataostarna ur sina förpackningar och lägg en burrata på varje djup tallrik.

Skär tomaterna i halvor eller fjärdedelar och lägg runtomkring burratan.

Lägg bladen från basilikaplantan och persiljan i en mixer. Grovhacka en liten bit röd chili och lägg ner det också i mixern. Fyll på med olivolja och pulsera med mixern tills du har fått en röra som ser ganska så finhackad ut. Tycker du den ser torr ut, häll på lite mer olivolja och kör ett varv till. Det är upp till var och en hur flytande eller fast man vill ha sin chimichurri.

Skeda chimichurrin över tomaterna. Avsluta med några varv med pepparkvarnen och en liten nypa salt över varje tallrik.

Stoppa in vitlöksbrödet i mitten av ugnen. Passa det noga, det blir klart på cirka 5 minuter. Lägg upp brödet på ett stort fat eller skärbräda och ställ fram på bordet.