Skriv ut

Kantarellsoppa med sherry

kantarellsoppa-sherry

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Kantarellsoppa med timjan och vitt vin som blir extra god med en skvätt sherry! Baconströssel och rostade pumpakärnor ger fin sälta och crunch.

Ingredienser

Scale

Kantarellsoppa:

  • smör till stekning
  • ca 300 g kantareller
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 1 dl torrt, vitt vin
  • 1 msk kalvfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl vatten
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 dl sherry
  • salt och peppar

    Topping:

  • 4 msk pumpafrön
  • 1 rågad tsk flingsalt
  • 4 msk knaperstekt bacon ( = 1 pkt)
  • 4 små kvistar timjan

Instruktioner

Rensa kantarellerna om du använder färska, och skär dem i mindre bitar. Hacka schalottenlöken och pressa vitklyftan.

Bryn kantarellerna i lite smör i en kastrull (stor nog att rymma soppan sen) så att vätskan går ur dem, och tillsätt sedan schalottenlök och vitlök ihop med en rejäl klick smör.

Häll på vinet och låt det koka in. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka upp, ta sedan kastrullen av värmen och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Till toppingen rostas pumpafrön ihop med flingsalt i en torr stekpanna, och baconet strimlas och knapersteks för att sedan få rinna av på hushållspapper. Garnera varje sopptallrik med rostade frön, baconströssel och en liten kvist timjan.