Skriv ut

Kantarellsoppa med sherry

kantarellsoppa-sherry

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3,80 av 10 recensioner

Loading...

Kantarellsoppa med timjan och vitt vin som får en extra smakskjuts av sherry. Baconströssel och rostade pumpakärnor ger fin sälta och crunch.

Ingredienser

Scale

smör till stekning
ca 300 g kantareller
2 schalottenlökar, hackade
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk färsk timjan, hackad
1 dl torrt, vitt vin
1 msk kalvfond
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
1 dl crème fraiche
0,5 dl sherry
salt och peppar
———-
Topping:
4 msk pumpafrön
1 rågad tsk flingsalt
4 msk knaperstekt bacon ( = 1 pkt)
4 små kvistar timjan

Instruktioner

Rensa kantarellerna om du använder färska, och skär dem i mindre bitar. Bryn dem i lite smör i en stekpanna så att vätskan går ur dem, och tillsätt sedan hackad schalottenlök och pressad vitlöksklyfta ihop med en rejäl klick smör. Häll på vinet och låt det koka in. Förflytta svampblandningen till en kastrull, och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka upp, ta sedan kastrullen av värmen och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Till toppingen rostas pumpafrön ihop med flingsalt i en torr stekpanna, och baconet strimlas och knapersteks för att sedan få rinna av på hushållspapper. Garnera varje sopptallrik med rostade frön, baconströssel och en liten kvist timjan.