Andra, Förrätter

Parmainlindad getoststubbe på äppelskiva

Hur har ni det i snöovädret? Här har snön fullkomligt vräkt ner hela dagen, och man ser knappt ut genom fönstren på ena halvan av huset eftersom det har blåst så. Inget utomhusväder, direkt. Bally hade lite svårt att bottna i snön, den kortbente lille rackaren. Men det hindrade honom inte från att skutta runt som en liten kanin i snön tidigare ikväll. Nu ligger han dock framför den sprakande elden ute i köket, och jag ska snart gå och göra honom sällskap och fira att det äntligen är helg.

Men nog om vädret, för här kommer en riktigt hyvens förrätt! Jag gjorde den hemma hos mamma när vi var där på nyårsafton. Den är enkel, piffig och går att förbereda ganska långt i förväg. Det är en rulle-formad bit getost inlindad i parmaskinka, som står på en äppelskiva. Allt har ugnsgratinerats, och den serveras med sallad runt omkring. Så här gör man:

Parmainlindad getoststubbe på äppelskiva, 4 portioner
4 bitar getost formade som rullar (finns på paket)
1 pkt parmaskinka ( 4-8 skivor)
1-2 stora äpplen
sallad
ev. någon färsk krydda till garnering
ev. lite salladsdressing för den som vill pimpa sin sallad
ev. rostade pinjenötter till servering

Skiva äpplet mitt över på det största stället så att du får 4 stora äppelskivor, som gärna får vara lite tjockare än äppelskivan på bilden. Placera ut äppelskivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Dela getostrullarna i 4 stubbar, ställ en stubbe på varje äppelskiva och klä in stubbarna i parmaskinka, 1-2 skivor per rulle. Ringla över lite flytande honung på stubbarna, salta och peppra, och ställ in i mitten av ugnen på 225C i ca 10 min. Det är ingen fara om någon av stubbarna välter, det är bara att trycka ner den på sin äppelskiva igen vid servering. Ta ut ugnsplåten, lägg upp på tallrikar och lägg lite sallad runt omkring. Vill man strö på ugnsrostade pinjenötter är det läge för det nu, något jag kom på först nu hade varit gott till. 

9 Kommentar

 1. Remsan

  12 januari, 2013 at 2:02 f m

  Det var mig en riktigt fin stubbe! Helt i min smak. Mycket snygg förrätt.
  Jag sitter just nu på jobbet och funderar på om jag lyckas ta mig hem imorgon bitti. Det slutar ju inte att snöa! Kommer jag hem ska jag inte ge mig ut de närmsta dagarna.

 2. Elin

  12 januari, 2013 at 9:09 f m

  Kika gärna in på min nystartade blogg här – http://www.nattstad.se/elintalåsen och lämna nån kommentar på vad jag kan göra bättre kanske?
  Ha en fortsatt bra dag!:)

 3. Photo by Emelie

  12 januari, 2013 at 9:35 f m

  Jag var lite för trött imorse, men jag läste bara rubriken snabbt och trodde att dom kanske skrev ett inlägg om din blogg i tidningen idag.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/staffanheimerson/article16058431.ab
  Men icke..
  Trevlig helg hur som helst! 🙂

 4. Anna Eriksson

  12 januari, 2013 at 9:57 f m

  Åh det lät kanon! Funderade på vad jag skulle göra till förrätt när Fredrik fyller år nästan vecka men nu har jag ju en idé 🙂

 5. Bland bakverk och kastruller

  12 januari, 2013 at 10:23 f m

  Vilken god förrätt!! Att den dessutom är varm gör den bara godare!! Tjusig är den oxå!!

 6. Sara på Vardag.nu

  12 januari, 2013 at 10:42 f m

  Snyggt! Alla äter getost nu känns det som… Galet sugen! Gott med äpple istället för päron 🙂

 7. Malin - Stjärnflocka

  12 januari, 2013 at 12:02 e m

  Låter fantastiskt gott!!! 🙂
  kram Malin

 8. gabriellasmat.com

  13 januari, 2013 at 11:02 f m

  Låter som en fantastisk kombination!

 9. Matarkivet

  22 januari, 2013 at 3:45 e m

  Så gott och fräscht det ser ut!

Lämna en kommentar