Andra Förrätter

Parmainlindad getoststubbe på äppelskiva

Hur har ni det i snöovädret? Här har snön fullkomligt vräkt ner hela dagen, och man ser knappt ut genom fönstren på ena halvan av huset eftersom det har blåst så. Inget utomhusväder, direkt. Bally hade lite svårt att bottna i snön, den kortbente lille rackaren. Men det hindrade honom inte från att skutta runt som en liten kanin i snön tidigare ikväll. Nu ligger han dock framför den sprakande elden ute i köket, och jag ska snart gå och göra honom sällskap och fira att det äntligen är helg.

Men nog om vädret, för här kommer en riktigt hyvens förrätt! Jag gjorde den hemma hos mamma när vi var där på nyårsafton. Den är enkel, piffig och går att förbereda ganska långt i förväg. Det är en rulle-formad bit getost inlindad i parmaskinka, som står på en äppelskiva. Allt har ugnsgratinerats, och den serveras med sallad runt omkring. Så här gör man:

Parmainlindad getoststubbe på äppelskiva, 4 portioner
4 bitar getost formade som rullar (finns på paket)
1 pkt parmaskinka ( 4-8 skivor)
1-2 stora äpplen
sallad
ev. någon färsk krydda till garnering
ev. lite salladsdressing för den som vill pimpa sin sallad
ev. rostade pinjenötter till servering

Skiva äpplet mitt över på det största stället så att du får 4 stora äppelskivor, som gärna får vara lite tjockare än äppelskivan på bilden. Placera ut äppelskivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Dela getostrullarna i 4 stubbar, ställ en stubbe på varje äppelskiva och klä in stubbarna i parmaskinka, 1-2 skivor per rulle. Ringla över lite flytande honung på stubbarna, salta och peppra, och ställ in i mitten av ugnen på 225C i ca 10 min. Det är ingen fara om någon av stubbarna välter, det är bara att trycka ner den på sin äppelskiva igen vid servering. Ta ut ugnsplåten, lägg upp på tallrikar och lägg lite sallad runt omkring. Vill man strö på ugnsrostade pinjenötter är det läge för det nu, något jag kom på först nu hade varit gott till. 

11 januari, 2013

9 kommentarer

  1. Det var mig en riktigt fin stubbe! Helt i min smak. Mycket snygg förrätt.
    Jag sitter just nu på jobbet och funderar på om jag lyckas ta mig hem imorgon bitti. Det slutar ju inte att snöa! Kommer jag hem ska jag inte ge mig ut de närmsta dagarna.

  2. Åh det lät kanon! Funderade på vad jag skulle göra till förrätt när Fredrik fyller år nästan vecka men nu har jag ju en idé 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration