Andra Sås

Rådjursstek med blåbärssås

Visst låter det galet, blåbärssås till viltkött? Det tyckte jag också första gången jag hörde det, men det passar som hand i handske till köttet och smakar jättegott! De gånger jag ätit vilt kan nästan räknas på en hand, så jag blev glatt överraskad när en gammal klasskompis till mig hörde av sig och frågade om jag ville ha en rådjursstek. Jag hade ingen aning om att han jagade, än mindre kunde laga mat. Men vad fel jag hade! Han berättade om alla möjliga goda grejer han brukade göra med köttet, däribland den här blåbärssåsen, som vi kände oss inspirerade att provlaga så fort som möjligt.

Hur gör man då det som syns på tallriken? Olof är ju som bekant köttansvarig i vår familj, och har lagat middagen på bilden. Han band ihop rådjurssteken, saltade och pepprade, brynde den runt om i en stekpanna för att få fin yta på den, och satte sedan in den i ugnen med en köttermometer instucken. Därinne fick den vara på 125C i ca 50 min, tills den kommit upp i ca 55-60C i innertemperatur. Vi tog ut den vid 58C, om vi ska vara exakta. En lista på lämpliga temperaturer för rådjurskött hittar ni här. Hur lång tid det tar beror ju såklart på köttets storlek och på ugnen, och kan variera mycket. Sedan virades köttet in i aluminiumfolie där det fick ligga i ca 10 min och vila, vilket gör mycket för köttsafterna. Förutom blåbärssåsen serverades köttet med smörfrästa kantareller och kokt potatis. Och ett riktigt gott rödtjut, icke att förglömma.

Blåbärssås till viltkött: (Receptet kommer från Allt om Mat)
2 schalottenlökar
3 msk socker
225 g (1 pkt) blåbär + 1 extra dl
1,5 dl rödvin
2 dl vatten
2 msk kalvfond
3 tsk maizena (rör ut i en skvätt kallt vatten)
2 msk smör

Finhacka löken, och låt den ligga kvar på skärbrädan. Smält sockret i kastrullen, och häll sedan ner lökhack och 225 g blåbär i det smälta sockret. Låt det fräsa däri i ca 1 min, och tillsätt sedan vatten, vin och fond. Låt sjuda i ca 10 min. Sila såsen, och värm sedan upp den silade såsen på nytt. Vispa ner maizenan som du rört ut med en skvätt kallt vatten, och låt såsen koka upp. Klicka ner smör och rör i 1 dl blåbär precis före servering.

9 januari, 2013

6 kommentarer

  1. Men rådjur måste ju äta blåbär i skogen, så visst måste det passa även i efter-livet. Den lille kände sig säkert hemma där på tallriken bland blåbären. Ser utmärkt smarrigt ut om du frågar mig.

    Klem klem!

  2. För många år sedan beställde jag något viltkött med blåbärssås på en restaurang, minns nu inte namnet, med utsikt över Siljan. Tyckte att det lät konstigt och därmed viktigt att prova. Det smakade inte dumt alls vill jag minnas.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration