Öland Sponsrat inlägg

Birgittas Matbod på Öland

Inlägg i samarbete med Birgittas Matbod AB

Ostbricka med ost och marmelad från Birgittas Matbod

Känner ni till familjeföretaget Birgittas Matbod här på Öland, med de goda marmeladerna? Det är min vän Charlotta som driver det ihop med sin pappa, och företaget startade med just den här tomatmarmeladen som ni ser på bilden.

Charlotta Tunhov Grönstedt

Det var för ungefär tjugo år sedan som Charlottas mamma Birgitta körde förbi en bonde på Öland som stod och slängde kilovis med tomater. Han berättade att han precis kommit in på ICA som återförsäljare, men att tomaterna var tvungna att se ut på ett specifikt sätt, och långt ifrån alla gjorde det. Charlottas mamma tyckte att det var ett herrans slöseri på tomater och frågade om hon fick ta hand om dem, och det fick hon. Hon åkte hem och började prova fram ett marmeladrecept på tomaterna som hon kryddade med citron och ingefära, och resten är historia. Tomatmarmeladen som var den allra första produkten i Birgittas Matbod är än idag deras bäst säljande produkt, alla kategorier.

Birgittas Matbod sortiment

Och kategorierna har blivit fler; efter tomatmarmeladen kom honung med olika smaksättningar, och nu finns det flera olika sorters marmelad, skördesalsa, chutney och rub att använda till grillat.

Birgittas Matbod Öland

Familjeföretaget har vuxit i storlek och har nu flera anställda, men produktionen lämnar inte Öland. I det här röda huset med vita knutar kokas och förpackas marmeladen, och här har Charlotta och hennes pappa sitt kontor.

Tomatmarmelad Birgittas Matbod

Det är inte för inte som tomatmarmeladen är så populär, den smakar fantastiskt gott, och är perfekt till ost och kex.

Birgittas Matbod produktion

Just nu är det skördetider med många ingredienser att ta tillvara på, och det är mycket att göra i produktionen.

Birgittas Matbod tomatmarmelad
Birgittas Matbod Stenladan

En av alla återförsäljare av produkterna från Birgittas Matbod är Stenladan i Algutsrum, en välsorterad gårdsbutik strax norr om Färjestaden som ligger mitt emot en stor kvalitetsloppis.

Charlotta Birgittas Matbod

Hos Stenladan finns större delar av sortimentet, bland annat såser och olika sorters kryddblandningar till grillat som har blivit väldigt populära.

Birgittas Matbod salsa

Skördesalsan innehåller bland annat pumpa, majs, lök och tomat. Den togs fram ett år till Ölands Skördefest och blev så populär att den blev kvar i sortimentet. Charlotta berättar att många som köper den brukar ha den till tacos och till kyckling.

Birgittas Matbod Kungliga slotten

De producerar även marmelad och honung under annan etikett, och har samarbeten med utvalda partners som de kungliga slotten och Kalmar läns museum. Kanske att ni har sett marmeladerna i några av slottens butiker?

Birgittas Matbod återförsäljare

De trettiotal olika produkter som Birgittas Matbod har i sitt sortiment finns hos cirka 300 återförsäljare i landet, och de medverkar på många mässor, framförallt runt julen. Men just nu är det Ölands Skördefest på hemmaplan som stundar, och Charlotta, hennes pappa och deras kollegor kommer att finnas på några av de populäraste platserna från torsdag till söndag den här veckan; på Borgholms torg, i Ekerum, på Eriksöre Bygata, i Ventlinge där majslabyrinten ligger vid Norrgårdens grönsaker, och i Mörbylånga under ostfestivalen som pågår fredag till lördag.

Själv är jag extra sugen på att provsmaka nyheten som lanseras på skördefesten den här veckan – hallonmarmelad med lime!

24 september, 2019

7 kommentarer

  1. Vilka vackra bilder och vilka härliga höstfärger🍁.
    Tror bestämt att jag handlat deras produkter och kan bara lämna lovord. Får minsann bli en tur till Öland under skördefesten minsann.

  2. En av mina favvisar! Fast kan vara lite svår att få tag på så ibland bunkrar vi på Öland! Kul att se tillverkningen och att den är småskalig och hållbar!

    1. Att bunkra på Öland är ett säkert kort! Ja, det känns bra att veta att de kokar marmeladen någon mil härifrån, och roligt att ha sett tillverkningen och träffat de gulliga tjejerna som kokar marmeladen.

  3. Jag hittade den på Arne Olssons gårdshandel i Bredinge. 👍 Den med hallon alltså; sååå magisk! Sommar i en burk! Älskar skördefesten och Öland! 🥰 Synd att det avfolkas så på södra Öland, kan inte gröna vågen komma dit? Var är alla hipsters som vill bli lantbrukare? Man kanske skulle sadla om själv! Vilken dröm!

    1. Jag tycker absolut du ska sadla om och bli lantbrukare på södra Öland! Bästa stället ju! Då kommer jag och hälsar på. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration