Öland Sponsrat inlägg

En tur till södra Öland

I samarbete med Ölands Turismorganisation

Åker med halmbalar

Häromdagen när augustisolen sken över Öland med sitt sensommarljus åkte vi en tur till södra Öland. Vi körde östra sidan ner ända till södra udden, och på vägen passerade vi radbyar, majsfält och åkrar med gula halmbalar och högt gräs. Just den här åkern ligger i anslutning till radbyn Näsby. De gamla radbyarna hade ofta en gemensam äng där man odlade vinterfoder till djuren.

Näsby radby

Det finns många fina radbyar på Öland, och just Näsby gillar jag extra mycket för de vackra gamla stenhusen. Under medeltiden när radbyarna uppfördes byggde man husen på rad längs med en bygata, och de här små radbyarna är numera en del av världsarvsområdet Södra Ölands Odlingslandskap.

Får vid Långe Jan

Längst nere vid södra spetsen såg vi några ulliga små vänner som tog skydd för solen i skuggan från huset i Ölandssten. Ett av fåren kom fram och hälsade på oss till tjejernas stora glädje.

Långe Jan

Har ni varit vid Långe Jan någon gång? Långe Jan är med sina dryga 42 meter Sveriges högsta fyr. Har man som jag vuxit upp på Öland har man med största sannolik varit här med skolan som barn. Att komma tillbaka som vuxen med sina egna barn är extra roligt. Man minns hur högt upp det var, och den hisnande känslan av att vara högst uppe i fyren och se ut över Ölands södra udde.

Högst upp i Långe Jan

Även om det är en bit upp, så är det absolut inte svårt för barnen att ta sig upp. Både Evelyn och Lily tyckte det var jättespännande och knatade alla 197 trappstegen upp, och om det var någon som var andfådd så var det nog snarare vi vuxna.

Fika i Ottenby

Som tur var fanns det glass, och den smakade extra gott efter att ha gått upp och ner i fyren.

Vid Långe Jan på Öland

Det finns mycket att upptäcka kring Långe Jan. Här ligger också Ottenby Fågelstation där man har bedrivit forskning kring fåglar sedan 1940-talet, och här ringmärks ungefär 25000 fåglar per år.

Naturum Ottenby

Här finns också Naturum Ottenby med fri entré, som är roligt och lärorikt för både barn och vuxna.

Hamburgare Stenhusa Krog

Sedan var det dags för mat! Sommarens favoritställe för oss har varit Stenhusa Krog i Stenåsa på sydöstra Öland, och som tur är så håller de öppet ända till oktober. Hamburgarna är supergoda, prisvärda och fyndigt döpta efter fågelnamn.

Hamburgare i Stenåsa

Jag brukar slå till på burgaren Kejsarörn med ost, bacon, picklad rödlök och tryffelmajonnäs, och tjejerna brukar äta korv med pommes. Stenhusa Krog drivs av bröderna Halldén som faktiskt också har givit ut en kokbok tillsammans.

Naturbokhandeln i Stenåsa

Medan vi väntar på maten brukar vi alltid gå ett varv i Naturbokhandeln som ligger på samma innergård. Här kan man köpa det mesta som har med fågelskådning att göra, men också en hel del annat kul som presentartiklar, böcker för både barn och vuxna och fina saker till hemmet.

Stenåsa

Tjejerna hade kampanjat hela dagen för att få bada, så efter att vi ätit upp våra hamburgare svängde vi ner till Stenåsa strand för ett dopp.

Stenåsa strand

Det var sådär ljummet i vattnet som det ofta är på sensommaren, och efter badet lekte tjejerna en stund på den lilla lekplatsen som ligger i en skogsdunge precis ovanför.

Stenåsa Öland

Så många härliga dagar den här sensommaren har bjudit på! Sensommar på Öland är verkligen bland det allra bästa.

25 augusti, 2020

9 kommentarer

  1. På din inrådan käkade Örjan och jag hamburgare hos bröderna Halldén i somras och det var bland de godaste hamburgare jag ätit!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration