Andra Öland

Ölands Skördefest

I helgen gick det årliga evenemanget Ölands Skördefest av stapeln. Skördehelgen lockar lika många besökare till Öland som midsommarhelgen, och är en sann matfest då hela ön blommar upp. Helgen är en enda stor orgie i pumpor, närproducerade råvaror, marmelad och konst.

Helgen till ära hade vi finbesök av Tessan med sambo. Efter en stadig middag (jag åt som vanligt tills jag mådde illa) vallade vi runt våra gäster på Konstnatten, som alltid äger rum natten mellan fredagen och lördagen under skördehelgen, då lokala konstnärer ställer ut sina alster i ateljéer, i bodar eller bara ute i naturen i en skogsdunge.

Vi passade på att besöka Fårets dag i slottsruinen i Borgholm. Det var precis som att gå på Harrys i Kalmar.

Jag spanar in rustikt bröd. Tessan spanar in programmet.

Borgholms slottsruin funkar som synes till mer än bara konserter. Att arrangera Fårets Dag här fungerar alldeles ypperligt. Det vallas får, säljs plädar och fetaost. Utbudet på får-relaterade produkter är fascinerande stort. Vem visste att man kunde göra så mycket med fårull?

På väg hem från Borgholm stannade vi till på Vida Museum där en tårtkonstnär huserade dagen till ära. Hon visade hur hon tillagade sina alster, och sålde piffiga muffins. Tessan och jag jublade. Det enda som la sorti på vår glädje var att vi var tvungna att dela muffinsarna med våra pojkvänner.

Sedan bar det av till den omtalade majslabyrinten i Ventlinge på södra Öland.

Jag tittade snällt på alla fina majskolvar och höll fingrarna i styr. Men egentligen ville jag inget hellre än att fylla handväskan med alla fina majskolvar. Gärna Tessans handväska också.

I majslabyrinten fanns det konst i form av roliga fågelfigurer. Den bästa konsten under skördehelgen, enligt min mening; full av humor, alla förstår den, och den var placerad i något så otippat som en majslabyrint. De här fåglarna blev mina favoriter.

Odens quera korpar!
7 oktober, 2010

7 kommentarer

  1. Åhhhhh… nu blev det värre… saknaden efter öland. även om jag ändå bara bor typ en timme ifrån. Nå.. nästa år 🙂 tror jag sa samma sak förra året… meeeeeeeen så är det! 🙂

  2. alltså när du skriver att fårmarknaden kunde liknas vid Harrys i Kalmar, menar du då att de va värsta köttmarknaden eller menar du att det var många gamla baggar??;) hehe…jag gillar ditt inlägg. Efter din beskrivning känns de nästan som jag själv va där…;)

  3. Vad härliga bilder 🙂 Hade gärna varit där och gått i labyrinten och sett pumpafältet i verkligheten. Har i flera år velat ta höstkort vid massa pumpor men jag vet inte ens vart de finns så mycket pumpor. Kanske får jag åka till öland nästa år då 😀

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration