Skriv ut

Amerikansk pumpapaj

Amerikansk-pumpapaj-mjölkfri

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading...

En mjölkfri version av en äkta, amerikansk pumpapaj. Saftig, kryddig och underbart god paj som piggar upp i höstrusket och som med fördel kan förberedas.

Scale

Ingredienser

Pajdeg:

Fyllning:

Ca 1 msk florsocker till garnering

Instruktioner

Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen, gärna i en matberedare. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 22-24 cm) och tryck ut pajdegen däri, ända upp på kanterna. Ställ in i kylen.

Sätt ugnen på 200C, och börja med pumpapurén genom att skära en pumpa, förslagsvis av sorten Butternut, i bitar. Karva bort kärnorna och lägg pumpabitarna på en plåt med bakplåtspapper. (Ungefär en halv Butternutpumpa går åt för att få ut 4 dl pumpapuré.) Ugnsbaka i 30 min.

Ta ut pumpaplåten och ställ istället in pajskalet i ugnen, också på 200C. Förgrädda pajskalet i ca 10 min.

När pumpan svalnat lite grann, karva loss fruktköttet från skalet och mixa det till en puré, t ex med en stavmixer. En grapefruktsked är toppen till karvandet. 

Sänk ugnsvärmen till 175C.

Vispa upp ägg med strösocker och muscovadosocker till en fluffig smet, och vispa sedan ner salt, kryddor och vaniljsocker. Vispa ner kokosmjölken, och häll sedan alltihop i det förgräddade pajskalet. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 50-55 min. Känn efter med sticka i den, när stickan kommer upp torr är kakan klar. Den kanske känns lite vaggig och lös, men den stannar till under tiden den svalnar. 

Låt pumpapajen svalna en stund framme, cirka en timme, och ställ sedan in den i kylen. Den är godast kall, och kan med fördel förberedas dagen innan den ska serveras. 

För fladdermusgarnering – klipp ut några fladdermöss på bakplåtspapper, det finns t ex fladdermössmallar på nätet om man söker på Google. Skriv ut dem på vanligt papper, kalkylera dem på ett bakplåtspapper, och lägg ut dem på kakan. Fyll en tesil med florsocker och snöa över kakan. Plocka sedan bort fladdermössen, så har du ett mönster. Detta bör dock göras precis före servering, då kakans lite fuktiga yta gör att florsockret snabbt “äts upp”.