Skriv ut

Päronmarmelad med kardemumma och vanilj

Päronmarmelad med kardemumma och vanilj

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

Gyllengul päronmarmelad med smaker av kardemumma och vanilj, kokt med sirap för extra karamellig smak. Smakar fullständigt ljuvligt till ost!

Ingredienser

Scale
  • Cirka 1 kg päron (oskalad vikt), motsvarar ca 8-9 mellanstora päron
  • 0,5 tsk kardemummakärnor
  • 1 vaniljstång
  • 4 msk (6 cl) pressad citronsaft (det räcker att köpa hem 1 citron)
  • 2 dl ljus sirap
  • 1,5 dl syltsocker

Instruktioner

Skala och kärna ur päronen, skär dem i små bitar och lägg dem i en kastrull. Den skalade vikten blir ju mindre än ett kilo, men receptet är anpassat efter det, så allt är i sin ordning.

Mortla kardemummakärnorna och häll ner i kastrullen.

Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, och häll både frön och stång i kastrullen.

Pressa citronen och häll ner 4 msk citronsaft i kastrullen.

Rör ner sirapen och låt koka upp och koka i ca 25 minuter. (Tycker du att bitarna är för fasta kan du alltid hjälpa dem på traven med en slev eller trägaffel och hacka och mosa lite lätt, men bitar är inget som stör i den färdiga marmeladen sedan.)

Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 5 min.

Fiska upp och släng vaniljstången, och häll upp päronmarmeladen på väl rengjorda burkar och ställ in i kylen.