Skriv ut

Mormors prisvinnande kolakakor

Mormors kolakakor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.6 from 5 reviews

Spröda, sega kolakakor med smak av sirap, smör och vanilj som smakar precis som klassiska kolakakor ska göra! Enkla att baka och kan frysas.

Ingredienser

Scale
  • 100 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 rejäla msk ljus sirap

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C.

Rör smör och socker mjukt i en bunke.

Häll ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver i bunken, och rör runt bakpulvret lite i mjölet med en tesked. Tillsätt sirapen, och blanda runt lite med en slev.

Häll ut det ganska smuliga innehållet på köksbänken och knåda sedan ihop degen till en enda, fast boll. 

Dela bollen i tre delar, och rulla ut varje del till en lång rulle. (Smular degen sig får man knåda lite till, alternativt tillsätta lite mer sirap.)

Lägg rullarna med jämnt avstånd på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem lite, och grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter. (I min ugn blir det 12 min.)

När kakorna är gyllenbruna, ta ut dem ur ugnen och skär dem direkt i sneda bitar.