Skriv ut

Mormors Kolakakor

Mormors kolakakor

Spröda och knäckiga kolakakor som riktigt smälter i munnen. Den här lättlagade småkakan kan du ha klar på 20 minuter, och alltid ha på lut i frysen!

Ingredienser

Scale
  • 100 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 rejäla msk ljus sirap

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C.

Rör smör och socker mjukt i en bunke.

Häll ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver i bunken, och rör runt bakpulvret lite i mjölet med en tesked. Blanda runt lite med en slev, och häll sedan ut det ganska smuliga innehållet på köksbänken. Gör en liten grop i det, häll i sirapen, täck med degsmul och knåda sedan ihop degen till en enda, fast boll. 

Dela bollen i fyra delar, och rulla ut varje del till en lång rulle. (Smular degen sig får man knåda lite till.) Lägg rullarna med jämnt avstånd på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem lite, och grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. 

När kakorna är gyllenbruna eller snäppet mörkare än så, ta ut dem ur ugnen och skär dem direkt i sneda bitar.