Skriv ut

Bruschetta med tomat och burrata

Bruschetta med tomat och burrata

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading...

Varm bruschetta med tomat och krämig burrata räddar kvällen när man inte orkar laga mat men ändå vill äta något riktigt gott!

Ingredienser

Scale
  • ca 400 g tomater (t ex små romanticatomater)
  • ca 1 msk olivolja till stekning
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1 tsk flytande honung
  • salt och peppar
  • 4 skivor surdegsbröd
  • ca 2 msk olivolja till brödskivorna
  • 1 vitlöksklyfta
  • en näve basilikablad

Instruktioner

Börja med att lägga fram burratan i rumstemperatur så att den inte är alldeles kylskåpskall.

Skär tomaterna i mindre bitar, tex i 4 bitar om det är cocktail- eller romanticatomater.

Värm lite olivolja i en stekpanna och låt tomaterna bli varma och såsa till sig lite i stekpannan i ett par minuter. (De ska inte hårdstekas.) Smaka av med vit balsamvinäger, honung, salt och peppar, och ta sedan från värmen.

Brödskivorna kan man antingen rosta, köra i ugnen i ca 10 minuter på 200 grader eller steka i olivolja i samma stekpanna där tomaterna stektes nyss. (Jag gör det sistnämnda alternativet.) 2 msk olivolja i ingredienslistan är till att ringla över bröden antingen före eller efter de körs i ugnen, har rostats färdigt, eller om du som jag steker dem.

När bröden är varma och lite knapriga – halvera en vitlöksklyfta och gnid snittytan mot varje brödskiva. (Du behöver inte skala vitlöksklyftan, det går bra ändå.)

Skeda upp tomatröran på brödskivorna. Är den väldigt rinnig kan du låta varje sked rinna av lite för att det inte ska bli för blött på bröden. Bryt burratan i bitar och fördela bitarna på tomatmackorna. Dra ett extra varv med pepparkvarnen över varje bröd, salta lite och strö på basilikablad som du delar i mindre bitar med händerna. Färdigt!