Frukost Mellanmål Vegetariskt

Våfflor med citron och vallmofrön

Våfflor med citron och vallmofrön

Våffeldags! Är det fler än jag som tycker att våfflor är ett vårtecken? Man glömmer ju liksom bort dem under större delen av året. Men så framåt mitten av februari varje år börjar man ställa sig frågan ”är det inte våffeldagen snart? Är inte den om typ en månad?” Och precis som med lussekatter så är man som mest sugen på dem innan det egentligen är dags. Så ja – nu är det helt enkelt dags för våfflor.

Jag gör oftast helt vanliga, hederliga våfflor, men i det här receptet har jag festat till dem med citron och vallmofrön. De får en extra frisk och fräsch smak av citronen, men i ärlighetens namn gör inte de där vallmofröna så mycket. Samtidigt får man ju inte roligare än vad man gör sig, och prickarna är ju ändå lite fina.

Man behöver inte alls hälla citron och vallmofrön i sina våfflor, receptet blir toppen även om de utesluts. Jag vill egentligen mest bara påminna er, om ni som jag, lätt glömmer bort att våfflor finns och är en prima helglunch de dagar man inte har så mycket annat hemma. Och visst känner man ändå att våren är lite närmre när man gräddar våfflor? Jag gör det i alla fall!

Är du kanske mer inne på amerikanska pannkakor? Smakkombinationen gör sig riktigt bra där med!

Amerikanska pannkakor med citron och vallmofrön

Recept på dessa våriga pannkakor hittar du här.

Skriv ut

Våfflor med citron och vallmofrön

Vårfräscha våfflor med en hint av citron som ger en extra frisk smak till våfflorna. Servera med klassiska tillbehör.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 20 min
  • Total tid: 30 min
  • Antal portioner: 7 våfflor 1x

Ingredienser

Scale
  • 150 g smält smör
  • 5,25 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 dl mjölk
  • 2,5 dl kolsyrat vatten (kolsyran ger en viss frasighet, men vanligt vatten funkar också fint)
  • 1 citron – rivet skal av hela citronen och 0,5 dl pressad saft

  • Grädde, sylt och frukt eller bär till servering

Instruktioner

Smält smöret i en kastrull, ställ åt sidan att svalna.

Vispa samman alla ingredienser i en stor bunke utom det smälta smöret, det ska i sist. Spara en liten skvätt smält smör i kastrullen som du kan ha att pensla våffeljärnet med vid behov, själv brukar jag pensla mitt våffeljärn lite mellan våfflorna med en silikonpensel doppad i lite smält smör.

Sedan är det bara att grädda våfflor! Servera med vispad grädde, sylt och frukt.

22 februari, 2023

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration