Andra Frukost

Fattiga riddare med karamellisade äpplen

Äntligen fredag igen, hörni! Veckorna går så fort. Men innan det hinner bli måndag igen tänker jag hinna med ett par lyxiga helgfrukostar. En ny favorit är att göra fattiga riddare och servera dem med karamelliserade äpplen, något vi fick upp ögonen för när vi åt frukost på olika caféer i New York för några år sedan. Amerikanarna verkar gilla karamelliserade grejer lika mycket som jag gillar grädde. Mycket sympatiskt. Fattiga riddare är egentligen vanligt vitt bröd som blivit vänt i pannkakssmet och sedan stekt, och det är ett alldeles ypperligt sätt att ta tillvara bröd på som blivit någon dag gammalt.

Fattiga riddare, 4 personer
8 skivor vitt bröd
3 ägg
3 dl mjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
socker och kanel till servering

Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och salt till en jämn smet (mycket lik pannkakssmet). Vänd sedan brödskivorna i smeten, och stek dem på båda sidor i smör i en stekpanna. Pudra över lite socker och kanel till servering.

Karamelliserade äpplen
2 äpplen skurna i skivor
ca 4 msk socker
ca 2-3 msk smör
ca 2 msk grädde

Strö ut sockret i en stekpanna, och vänta tills det börjar smälta. Tillsätt smör och äppelskivor, och låt stå och småputtra i ca 5-8 min. Under den tiden kommer äppelskivorna att bli lite mjuka, och sockret ihop med smöret kommer att bli gyllenbrunt. Rör om då och då, och när du tycker att du är nöjd med resultatet, rör ner en liten skvätt grädde, och servera sedan tillsammans med de fattiga riddarna. Garnera med det du hittar i trädgården eller i skåpen. Mynta passar jättebra till, har jag märkt!

7 oktober, 2011

10 kommentarer

  1. Jag kan inte komma ihåg att jag ätit fattiga riddare någongång. Men jag menar, jag gillar ju pannkakor och annat i samma stil, så det borde gå hem hos mig.
    Äppelna låter fantastiska!

    Jag håller med, just den här veckan, vad hände liksom??

  2. Jag är helt insnöad på äggröra med bacon till frukost…man står sig så länge på detta och det är så "GOTT"! Men nu när man ser dessa fattiga riddare så är det bara så att det måste testas :-))Du är en riktig livsnjutare!! Jag gillar det 🙂 Kram.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration