Amerikanska pannkakor med citron och vallmofrön
Varje år när våren kommer blir jag sugen på de här amerikanska pannkakorna med citron och vallmofrön. Det är något med den solgula citronen och de söta och pigga, friska smakerna som gör det.
Och nu är det officiellt vår här på Öland, det har jag bestämt. Idag var det tio grader varmt, och jag har förutom sköra små blåsippor och djupt blå scilla till och med sett pärlhyacint. I helgen var vi på utflykt med barnen och grillade korv, och när man hamnade i lä värmde solen våra kinder. Och visst blir man glad av vårens första strålar som riktigt värmer? Man blir påmind om att det faktiskt blir en vår i år också, och att utomhussäsongen står alldeles runt knuten.
Som alltid blev barnen föga imponerade av mina amerikanska pannkakor med citron och vallmofrön. (Alla sorters pannkakor som inte är vanliga pannkakor är livsfarliga.) Men då blev det mer över till oss, så jag klagar inte. Receptet nedan är för två vuxna att dela på, men är ni fler i familjen som inte hyser en skräckslagen fobi för att prova nya smaker, dubbla gärna receptet.
Skriv utAmerikanska pannkakor med citron och vallmofrön
Amerikanska pannkakor med frisk citronsmak och vallmofrön. Enkla att göra och smakar allra godast ihop med lönnsirap!
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 2 1x
Ingredienser
- 1 ägg
- 2,5 dl filmjölk
- 1–2 msk smält smör
- rivet skal och saft av en liten, ekologisk citron
- 2,5 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 0,5 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk salt
- 1 tsk vallmofrön
Instruktioner
Rör ihop äggen med filmjölken.
Smält smöret i stekpannan och rör ner det i äggsmeten.
Skölj citronen och finriv skalet av den. Pressa saften ur citronen, och rör ner både citronzest och citronsaft i smeten.
Blanda de torra ingredienserna för sig, vallmofröna också, och rör ner även dem i smeten.
Stek pannkakor/plättar i stekpanna med smör som är ca 10 cm stora, eller så stora som du vill ha dem. Jag brukar steka 3 st åt gången. Servera med lönnsirap och njut!
Är du mer inne på nyttiga pannkakor? Det är okej. Då kan du prova bananplättar med kokos och bär. Bara tre ingredienser och hur lätt som helst!
Fy fabian vilka pannkakor! Och lika läcker bild:)
Tack Ann-Sofi! Inte för att det är jag som har fotat, hähä, men ändå. 😉
Ja det är verkligen härligt nu när våren kommer med stormsteg, och pannkakor är ju sådär perfekt vårigt också!
Visst är det? Eller ja, pannkakor slinker ju ner oavsett säsong, men nog är det lite vårigt allt. 🙂
Citron och vallmo har vi testat i muffins och det var en höjdare tillsammans, så för vår del låter detta mumma! Sen är ju fotot så härligt vårligt så det förslåt, kan ju pigga upp vilken gråmulen dag som helst.
Hoppas ni har det bra där på ön,
kramar till er
Sådana där muffins måste jag också prova, jag har bara hört gott om dem!
Vad gott det ser ut! Lönnsirap på pannkakor är så gott! Eftersom jag är allergisk mot citrusfrukter utesluter jag dock citronen, tyvärr!
Det blir nog supergott ändå. 🙂
Extas är rätta ordet. För både väder och pannkakorna på den härliga bilden. Smilbanden åkte upp direkt 🙂 En flaska lönnsirap finns sedan förra sommaren alltid i skafferiet. Ingen pannkaka utan det!
Kram!
Att ha gjort pannkakor till frukost och inse att lönnsirapen är slut är en grekisk tragedi. Då får man (eller någon annan) helt sonika åka och handla.
Ser heeeelt fantastiskt ut, men det gör ju de mesta av dina maträtter 😉 Kramis <3
Tusen tack Linnéa, kram på dig!
Hej!
Undrar lite snabbt om det verkligen ska vara en hel tesked salt?
Hej! Det ska det! Pannkakssmet behöver en del salt.
Tack för svar! Hann dock inte se och fegade ur lite med att ha rätt mängd salt, men de var väldigt goda ändå!
Nästa gång ska jag våga gå helt enligt receptet :^)
Härligt! Ofta blir det ju jättegott ändå! 🙂