Frukost

Chiapudding

Chiapudding

Kommer ni ihåg hajpen kring chiapuddingen för några år sedan? Folk gjorde chiapudding till höger och vänster, och vissa recept var helt klart bättre än andra. Jag gör fortfarande gärna chiapudding och äter till frukost, och har efter att ha testat flera olika varianter kommit fram till det recept jag tycker blir allra godast, med kokosmjölk för fyllighet och lime för friskhet. Visst kan man röra ut sina chiafrön i havremjölk eller något annat och nöja sig med det, men som bekant så får man ju inte roligare än man gör sig. Och krämig kokosmjölk och limeskal är ganska roligt, faktiskt.

Chiapudding är en bra frukost eftersom den mättar på ett trevligt sätt, speciellt om man har en mage som är känslig för bröd och mjölkprodukter, då är exempelvis chiapudding och ägg en utmärkt frukost. En matsked chiafrön innehåller mer Omega 3 än en normalstor portion lax, och chiapuddingen är perfekt att toppa med allsköns trevligheter som färska bär och nötter. 

Man rör ihop den på en minut kvällen innan, låter den svälla till sig i kylen över natten, och plockar sedan bara fram den och toppar den med något kul när det är dags för frukost. Jag brukar beräkna 1 dl vätska till 1 msk chiafrön. Tar man en lite tjockare vätska som till exempel krämig och lite fetare kokosmjölk kan man behöva tillsätta en liten skvätt vatten om puddingen känns för stabbig morgonen efter, men annars brukar det vara lagom. Och blir den för lös kan man alltid bara hälla av lite vätska.

Det här receptet har jag med i senaste numret av Hälsas tidning Happy Vego som finns ute i butik nu, ihop med ett gäng andra trevliga, vegetariska recept.

Skriv ut

Chiapudding

Chiafrön innehåller mycket Omega 3, och en chiapudding mättar på ett bra sätt som gör magen glad. För en chokladvariant – byt ut vaniljpulvret mot 2 msk kakao och limen mot 2 msk riven kokos.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 30 min
 • Total tid: 35 min
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 4 msk chiafrön
 • 4 dl växtbaserad mjölk, t ex kokos/mandeldryck
 • 0,5 tsk vaniljpulver
 • 1 lime – rivet skal

———-

Färska eller frysta, tinade bär till servering

Instruktioner

Blanda alla ingredienser i en bunke på kvällen och ställ den i kylen över natten.

Rör om ordentligt på morgonen, och servera i portionsformar. Toppa gärna med färska eller frysta, tinade bär.

Chiapuddingen kan ätas redan efter att ha svällt i kylen i en halvtimme, men jag tycker att den får bäst konsistens om man gör den kvällen innan och äter den morgonen därpå.

Ungefär samtidigt som chiapudding blev poppis kom overnight oats, som också är en trevlig frukost man rör ihop kvällen innan, men som baseras på havregryn. Här hittar du ett gott recept på overnight oats med smak av chokladbollar.

17 september, 2019

2 kommentarer

 1. Brukar alltid scrolla förbi recept och inlägg om chiapudding. Tycker inte det ser gott ut. Men nu tog jag mig tid och läste….såg ”kokos” och ”lime” och tänkte att det låter ju GOTT! Så jag skall prova ditt recept nu och toppa med blåbären från frysen.
  Tack för tipset! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration