Frukost Mellanmål

Chiapudding – godaste grundreceptet

Chiapudding med lime och vanilj

Chiapudding är toppen som frukost och mellanmål, och mättar på ett sätt som magen blir glad av!

Ett vältestat recept

Jag har provat många olika varianter och recept på chiapudding, och har genom året kommit fram till det här grundreceptet med en fräsch smak av lime som jag också har haft med i ett receptreportage jag gjort åt tidningen Hälsa.

Vilken mjölk ska man använda?

Chiapudding

Du kan använda vilken mjölk du vill till chiapuddingen, men själv föredrar jag att använda en växtbaserad mjölk som kokosmjölk eller mandelmjölk.

Dels för att det smakar roligare än t ex havremjölk, men också för att chiapuddingen får lite längre hållbarhet med en växtbaserad mjölk.

Kokosmjölk ger en lite fylligare smak och mer mättnad, och passar också extra bra till det rivna limeskalet och vaniljen som jag alltid har med i mitt grundrecept på chiapudding.

Tänk på att om du använder en fetare kokosmjölk kan du behöva tillsätta lite extra vätska om puddingen blir för tjock.

Hur länge håller chiapudding i kylen?

Chiapudding med chaikryddor

Med växtbaserad mjölk skulle jag nästan våga påstå att chiapuddingen kan hålla upp till en vecka i kylen. Visst bör man lukta och smaka av den i slutet av den tiden, men min erfarenhet är att den håller sig upp till en vecka om den står i en burk med lock.

Det är därför jag alltid gör ett recept för 4 portioner och sparar i kylen och äter det i flera dagar med olika sorters topping för att variera mig.

Varför är chiafrön bra?

chiapudding-vanilj-apple

En matsked chiafrön innehåller mer Omega 3 än en normalstor portion lax, och även en hel del kostfibrer.

Chiapudding är en bra frukost eftersom det mättar på ett trevligt sätt, speciellt om man har en mage som är känslig för bröd och mjölkprodukter, då är exempelvis chiapudding och ägg en utmärkt frukost.

Det är också ett prima tillfälle att få i sig lite bär och nötter, som är en bra topping till chiapudding.

Så gör du chiapudding

chipaudding-ingredienser

Ingredienserna du behöver är valfri mjölk (jag väljer oftast kokosmjölk eller mandelmjölk), rivet limeskal, chiafrön och lite vaniljpulver.

Jag brukar inte söta chiapuddingen extra då jag upplever att det finns en viss sötma i mjölken jag använder, men vill man söta den litegrann är det gott med 1 tsk flytande honung eller 1 tsk lönnsirap i.

Rör ihop den kvällen innan

chiapudding i skål

Det bästa är att göra den kvällen innan och låta den stå i kylen över natten, men vill man äta den samma dag går det att äta den redan efter en timme.

Blanda alla ingredienser i en skål och rör om med sked innan du ställer in den i kylen. Om du har tid och kommer ihåg det – rör gärna om i chiapuddingen då och då så att det inte bildas klumpar.

Färdigt!

Chiapudding

Dagen efter har den prima konsistens av en pudding. Rör om ordentligt innan du serverar den.

Förslag på smaksättning och topping

Då chaifrön inte smakar något på egen hand kan det behövas lite hjälp på traven för att få sin chaipudding att smaka något.

Grundreceptet ger en fräsch smak i sig då det innehåller rivet limeskal och vaniljpulver, men här kommer tre andra idéer på smaksättning utöver självklara godingar som bär, frukt, nötsmör eller nötter:

 • Chaipudding med choklad – byt ut det rivna limeskalet mot 2 tsk kakao och släng i 1 msk kokos, då kommer chiapuddingen att smaka som chokladbollar!
 • Chiapudding med pepparkakskryddor – runt jul brukar jag byta ut det rivna limeskalet mot 1,5 tsk färdigblandade pepparkakskryddor.
 • Chiapudding med chaikryddor – hösten är chaikryddans tid, och då brukar jag byta ut limeskalet mot 1,5 tsk chaikryddor istället. Här hittar du recept på egen chaikryddmix.
Skriv ut

Chiapudding – godaste grundreceptet

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Ett enkelt och supergott recept på chiapudding med smak av rivet limeskal och vanilj. Gör den på kokosmjölk och toppa med bär och nötter!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 55 min
 • Total tid: 60 min
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 4 msk chiafrön
 • 5 dl växtbaserad mjölk, t ex kokos/mandeldryck
 • 0,5 tsk vaniljpulver
 • 1 lime – finrivet skal

———-

 • Färska eller frysta, tinade bär till servering

Instruktioner

Blanda alla ingredienser i en bunke på kvällen och ställ den i kylen över natten. (Det är endast skalet på limen som ska användas, inte någon saft.)

Rör om ordentligt på morgonen och servera i portionsformar. Toppa gärna med färska eller frysta, tinade bär.

Har du testat overnight oats?

Overnight-oats

Något annat som är gott att äta till både frukost och mellanmål är overnight oats. Här är det havregryn som får svälla i vätska istället för chiafrön, men det är lika enkelt att förbereda! Bara att röra ihop kvällen innan och ställa in i kylen.

Och likt mycket annat får man ju inte roligare än man gör sig, därför har mina overnight oats smak av chokladbollar. Testa gärna att röra ner en tesked jordnötssmör också!

3 april, 2024

4 kommentarer

 1. Brukar alltid scrolla förbi recept och inlägg om chiapudding. Tycker inte det ser gott ut. Men nu tog jag mig tid och läste….såg ”kokos” och ”lime” och tänkte att det låter ju GOTT! Så jag skall prova ditt recept nu och toppa med blåbären från frysen.
  Tack för tipset! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration