Chiapudding – godaste grundreceptet
Chiapudding är toppen som frukost och mellanmål, och mättar på ett sätt som magen blir glad av!
Ett vältestat recept
Jag har provat många olika varianter och recept på chiapudding, och har genom året kommit fram till det här grundreceptet med en fräsch smak av lime som jag också har haft med i ett receptreportage jag gjort åt tidningen Hälsa.
Vilken mjölk ska man använda?
Du kan använda vilken mjölk du vill till chiapuddingen, men själv föredrar jag att använda en växtbaserad mjölk som kokosmjölk eller mandelmjölk.
Dels för att det smakar roligare än t ex havremjölk, men också för att chiapuddingen får lite längre hållbarhet med en växtbaserad mjölk.
Kokosmjölk ger en lite fylligare smak och mer mättnad, och passar också extra bra till det rivna limeskalet och vaniljen som jag alltid har med i mitt grundrecept på chiapudding.
Tänk på att om du använder en fetare kokosmjölk kan du behöva tillsätta lite extra vätska om puddingen blir för tjock.
Hur länge håller chiapudding i kylen?
Med växtbaserad mjölk skulle jag nästan våga påstå att chiapuddingen kan hålla upp till en vecka i kylen.
Visst bör man lukta och smaka av den i slutet av den tiden, men min erfarenhet är att den håller sig upp till en vecka om den står i en burk med lock.
Det är därför jag alltid gör ett recept för 4 portioner och sparar i kylen och äter det i flera dagar med olika sorters topping för att variera mig.
Varför är chiafrön bra?
En matsked chiafrön innehåller mer Omega 3 än en normalstor portion lax, och även en hel del kostfibrer.
Chiapudding är en bra frukost eftersom det mättar på ett trevligt sätt, speciellt om man har en mage som är känslig för bröd och mjölkprodukter, då är exempelvis chiapudding och ägg en utmärkt frukost.
Det är också ett prima tillfälle att få i sig lite bär och nötter, som är en bra topping till chiapudding.
Så gör du chiapudding
Ingredienserna du behöver är valfri mjölk (jag väljer oftast kokosmjölk eller mandelmjölk), rivet limeskal, chiafrön och lite vaniljpulver.
Jag brukar inte söta chiapuddingen extra då jag upplever att det finns en viss sötma i mjölken jag använder, men vill man söta den litegrann är det gott med 1 tsk flytande honung eller 1 tsk lönnsirap i.
Rör ihop den kvällen innan
Det bästa är att göra den kvällen innan och låta den stå i kylen över natten, men vill man äta den samma dag går det att äta den redan efter en timme.
Blanda alla ingredienser i en skål och rör om med sked innan du ställer in den i kylen. Om du har tid och kommer ihåg det – rör gärna om i chiapuddingen då och då så att det inte bildas klumpar.
Färdigt!
Dagen efter har den prima konsistens av en pudding. Rör om ordentligt innan du serverar den.
Förslag på smaksättning och topping
Då chaifrön inte smakar något på egen hand kan det behövas lite hjälp på traven för att få sin chaipudding att smaka något.
Grundreceptet ger en fräsch smak i sig då det innehåller rivet limeskal och vaniljpulver, men här kommer tre andra idéer på smaksättning utöver självklara godingar som bär, frukt, nötsmör eller nötter:
- Chiapudding med choklad – byt ut det rivna limeskalet mot 2 tsk kakao och släng i 1 msk kokos, då kommer chiapuddingen att smaka som chokladbollar!
- Chiapudding med pepparkakskryddor – runt jul brukar jag byta ut det rivna limeskalet mot 1,5 tsk färdigblandade pepparkakskryddor.
- Chiapudding med chaikryddor – hösten är chaikryddans tid, och då brukar jag byta ut limeskalet mot 1,5 tsk chaikryddor istället. Här hittar du recept på egen chaikryddmix.
Och vad är det här då? Det är ett bonustips på ett nyttigt snacks! För om du gillar chiapudding tror jag även du skulle uppskatta dessa supergoda små bars med salt dadelkola och jordnötssmör som doppas i mörk choklad. Ett prima, mättande mellanmål!
Slut på bonustips, nu kör vi chiapudding!
Skriv utChiapudding – godaste grundreceptet
Ett enkelt och supergott recept på chiapudding med smak av rivet limeskal och vanilj. Gör den på kokosmjölk och toppa med bär och nötter!
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 55 min
- Total tid: 60 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 4 msk chiafrön
- 4 dl växtbaserad mjölk, t ex kokos/mandeldryck
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 lime – finrivet skal
———-
- Färska eller frysta, tinade bär till servering
Instruktioner
Blanda alla ingredienser i en bunke på kvällen och ställ den i kylen över natten. (Det är endast skalet på limen som ska användas, inte någon saft.)
Rör om ordentligt på morgonen och servera i portionsformar. Toppa gärna med färska eller frysta, tinade bär.
Har du testat overnight oats?
Något annat som är gott att äta till både frukost och mellanmål är overnight oats. Här är det havregryn som får svälla i vätska istället för chiafrön, men det är lika enkelt att förbereda! Bara att röra ihop kvällen innan och ställa in i kylen.
Och likt mycket annat får man ju inte roligare än man gör sig, därför har mina overnight oats smak av chokladbollar. Testa gärna att röra ner en tesked jordnötssmör också!
Brukar alltid scrolla förbi recept och inlägg om chiapudding. Tycker inte det ser gott ut. Men nu tog jag mig tid och läste….såg ”kokos” och ”lime” och tänkte att det låter ju GOTT! Så jag skall prova ditt recept nu och toppa med blåbären från frysen.
Tack för tipset! 🙂
Vad roligt Lisa! Jag lovar att den här varianter på chiapudding är supergod! 🙂
Mycket gott med lime i!
Visst blir den extra frisk och god?! 🙂
Hej, jag har inte testat recepten än men ska. Men först måste jag bara fråga, är receptet för 4 portioner? Är en portion då 1 msk chiafrön och 1,25 dl mjölk?
Hej! Precis, det är för fyra personer! Chiapuddingen håller så länge i kylen, så även om det bara är en själv som äter den så kan man äta av den i flera dagar. Om man ändå ska bemöda sig med att röra ihop den, tänker jag. 🙂 Jag ska testa och kolla, det kan vara så att 1 dl ändå räcker. Det beror lite på hur tjock vätska man spär ut den med.
Hej igen Katie! Vet du vad, jag hade råkat skriva fel på en matsked, men det är åtgärdat nu. Så om du bara ska göra en portion, kör på 1 msk chiafrön och 1 dl mjölk.
Hej!
Jag har testat detta nu med kokosmjölk men tycker inte chiafröna säger åt sig vätskan som dom gör när dom står i vatten. Det blir liksom ingen pudding utan den blir rinnig. Vad gör jag för fel?
Jag testade även att ta 2 dl kokosmjölk och 1 dl vatten tillsammans med 3 msk chia men det blev samma resultat.
Hej Erica! Vad konstigt! Vilken kokosmjölk använder du, vilket fabrikat? En annan mjölk jag tycker är bra att göra chipuddingen på är ICA Ecos mandelmjölk, testa den! Det blir ju ingen kokossmak, men det blir ändå väldigt gott och konsistensen blir alltid bra. Förpackningen är på 1 liter.
Varför bara skal av lime? Jag har länge pressat lime och det har ju blivit jättebra.
Om man bara har skalet från limen blir det inte så surt, en del tycker att det kan bli lite beskt med nerpressad lime. Men vi gillar alla olika, och jag kan tänka mig att det blir gott med nerpressad lime också! 🙂 Huvudsaken är att man hittat ett sätt att tillreda chiapuddingen på som man själv gillar.