Skriv ut

Stekta kardemummapäron i varm kolasås med vaniljglass

Stekta kardemummapäron med varm kolasås

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading...

Stekta päronskivor kryddade med nymortlad kardemumma i varm, saltstänkt kolasås som serveras ihop med vaniljglass. Höstens bästa dessert!

Ingredienser

Scale
  • 3 mellanstora päron
  • smör att steka i
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • Vaniljglass till servering

Saltstänkt kolasås

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk flingsalt

Instruktioner

Börja med den salta kolasåsen, som kan förberedas innan.

Salt kolasås: Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom flingsaltet, och låt det koka ihop på medelhög värme i en kastrull till en kolasås. Rör om då och då. Efter ca 20-25 min brukar man ha en bra konsistens på den. (Ifall du gör dubbel sats eller kokar den på något lägre värme kommer det att ta lite längre tid. Notera att du inte bör dubbla saltmängden om du gör dubbel sats av såsen. Två teskedar flingsalt räcker ofta ändå. Smaka av för säkerhets skull.) Ta den av värmen, häll i flingsalt (smaka gärna av, men bränn dig inte) och häll upp i en värmetålig kanna. 

Mät upp 1 tsk kardemummakärnor och mortla dem till ett pulver.

Kärna ur päronen och skär dem i skivor. De behövs inte skalas. 

Stek dem i smör tillsammans med kardemumman i ett par minuter så de mjuknar lite. 

Slå över kolasåsen och låt den bli varm ihop med päronen, servera sedan med vaniljglass.