Jul Sponsrat inlägg

Polkagriskola

Inlägg i samarbete med Globalknivar

Polkagriskola

Finns det egentligen något godare än kola så här års? Själv älskar jag det; klassisk smörkola gjord med vispgrädde, vanilj, lite salt och toppad med polkagriskross.

Det här inlägget är ett samarbete med Globalknivar, och är det något man verkligen behöver när man skär sin kola i bitar, är det en vass och bra kniv. Den här Globalkniven har jag haft i ungefär 15 år nu, och jag skulle ändå säga att den är typ min. Kanske minns ni historien kring min stora Globalkniv som jag haft sedan jag var 16? Den hade jag i allra högsta grad fått på hederligt vis, men den här lite mindre kniven blev liksom kvar i köket när syrran lät oss ta över sin lägenhet som vi bodde i för 15 år sedan. Hon bodde ju ändå utomlands då. Och när hon kom hem saknade hon aldrig kniven. Jag skulle snarare säga att jag har tagit hand om kniven i 15 år nu. Och vill hon ha tillbaka den får hon helt enkelt göra anspråk på den.

Eller så tackar jag för lånet genom att ge henne jubileumssetet med tre knivar som Global tagit fram för att fira att de fyller 35 år. En hyvens julklapp för övrigt, som passar både till de som verkligen vet om att de behöver uppgradera knivförrådet, och även till de som ännu inte vet om att de borde uppgradera det. (Som syrran, till exempel.)

Globals jubileumsset med tre knivar

Här hos Cervera kan ni klicka hem jubileumssetet. Under torsdagen den 12:e december kommer setet att vara dagens lucka i Cerveras julkalender, med ytterligare rabatter. Hett tips!

Skriv ut

Polkagriskola

Fantastiskt god smörkola smaksatt med dekorativt polkagriskross. Perfekt julklapp att ge bort!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 10 min
 • Tillagningstid: 35 min
 • Total tid: 45 min
 • Antal portioner: 40 bitar 1x

Ingredienser

Scale
 • 100 g smör
 • 2,5 dl vispgrädde
 • 0,5 tsk flingsalt
 • 1 vaniljstång
 • 2,5 dl socker
 • 1,5 dl glykossirap
  ———-
  ca 1 dl polkagrisar

Instruktioner

I en kastrull – mät upp smör, grädde, flingsalt och urskrapad vaniljstång (både frön och stång ska i) och låt smälta samman på svag värme.

I en annan kastrull – koka upp socker och glykossirap på hög värme tills det blir ljust bärnstensfärgat och kommer upp i en temperatur på 170C.

Ta kastrullen av värmen och häll ner den varma smör- och gräddblandningen. (Akta så du inte bränner dig när det bubblar till.) Låt koka upp igen, på lägre temperatur, tills kolan blir 124C alternativt håller för ett klassiskt kulprov.

Fiska upp och släng vaniljstången, och häll upp kolan i en lämplig form klädd med bakplåtspapper. Vänta ett par minuter, och strö sedan krossade polkagrisar efter smak och tycke. Låt kolan svalna i rumstemperatur i 3-4 timmar, alternativt över natten, innan du skär den i bitar med en vass kniv. Förvara bitarna i kylen med några millimeters avstånd mellan varje kola och med klippta bitar bakplåtspapper mellan varje lager du bygger på höjden, alternativt linda in varje kola i klippta i små bitar bakplåtspapper. 

11 december, 2019

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration