Andra Pizza

Pizzadeg och tomatsås till pizza

Häromveckan hade jag pizzareportage i tidningarna jag skriver för, och innan jag lägger ut krönikan tänkte jag lägga ut pizzadegen och tomatsåsen i ett eget inlägg här, som är enkelt att länka till i framtiden när man hittar på nya recept på pizza framöver. Pizzadegen är hyvens för fyra glada pizzor, och tomatsåsen som Olof har komponerat ihop är en perfekt standardsås till all form av pizza.


Pizzadeg, 4 pizzor

20 g jäst
3,5 dl ljummet vatten
1 rågad tsk flingsalt
1 msk socker
2,5 msk olivolja
1 dl durumvetemjöl
ca 7,5 dl vetemjöl
special
Smula ner jästen i en
bunke. Rör ut den med ljummet vatten, och rör ner flingsalt, socker och olivolja.
Arbeta in båda mjölsorterna och arbeta degen smidig, gärna ca 10 min i maskin.
Låt degen jäsa i ca 50 min till dubbel storlek. Dela den sedan i fyra delar.
Kavla ut delarna till 4 lika stora pizzor. Vik upp kanterna lite på dem. Toppa
dem med tomatsås och valfri fyllning, och gratinera i ugnen på 225C i 5-10 min.

Tomatsås, 4 pizzor
500 g färska tomater
(ca 5 st stora)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor,
pressade
2 msk tomatpuré
ett par droppar
tabasco
1 msk torkad oregano
0,5 msk salt
2 msk flytande honung
2 tsk vitvinsvinäger

Skär tomaterna och
löken i klyftor, lägg i en kastrull. Pressa ner vitlök. Rör ner tomatpuré och
tabasco, och låt koka på låg temperatur utan lock i ca 45 min. Ta såsen av
värmen och mixa samman den med en stavmixer. Smaka av med oregano, salt, honung
och vitvinsvinäger. Beräkna ca 3 msk tomatsås till varje pizza.

18 februari, 2014

6 kommentarer

  1. Härligt med hemmagjord pizza! Det har verkligen hittat vägen till våra hemmakök och det gillar jag skarpt. Det här sparar jag. Både deg- och såsrecept. Ni verkar vara riktiga pizzarävar och då litar jag på källan! Tomatsåsen skulle jag kunna ha till lite kokt pasta bara! Fast nu ljög jag lite. Måste ju vara lite parmesan på också 🙂

    Trevlig helg!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration