Grillat, Vegetariskt

Grillad sallad med jordnötssås

Grillad sallad jordnötssåsHär har ni en av sommarens stora favoriter på grillen – grillad sallad med jordnötssås! Visst låter det lite otippat? Men det är ofta det otippade som blir fantastiskt. Det här är SÅ gott, ni bara måste prova! Vi har serverat grillad sallad med jordnötssås som tillbehör till våra grillmiddagar i flera somrar nu. Sältan och all umami i jordnötssåsen gör sig perfekt ihop med den grillade salladen. Satsa gärna på en sallad som är lite kraftigare och inte blir så sladdrig på grillen, som till exempel hjärtsallad/endivesallad eller romansallad.

Gillar man inte jordnötter, eller om man kanske inte tål dem, smakar det även underbart att hälla på lite brynt smör på den nygrillade salladen och toppa med lite hackade nötter. Nöt- och kryddmixen Dukkah är jättegod att strössla över ifall man väljer brynt smör istället för jordnötssås. Här hittar ni recept på Dukkah. Har man varken tid för jordnötssås eller brynt smör är det ganska trevligt med bara olivolja på den grillade salladen också.

Jordnötssåsen kan man göra i förväg och förvara i kylen, men ta gärna fram den någon timme innan så den blir rumstempererad. Såsen kan tjockna något i kylen, men då är det bara att spä ut den med lite vatten till önskad konsistens. 

Skriv ut

Grillad sallad med jordnötssås

Grillad-sallad-med-jordnötssås

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading…

Grillad sallad med jordnötssås är en stående favorit varje gång vi grillar. Den salta jordnötssåsen mot den nygrillade salladen är fantastiskt!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 10 min
  • Total tid: 20 min
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
  • 2 små huvuden hjärtsallad

Jordnötssås:

  • 1,5 dl jordnötssmör
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk strösocker
  • 1 lime – pressad saft
  • 1 tsk färskriven ingefära
  • 2 dl vatten

Instruktioner

Lägg alla ingredienser till jordnötssåsen i en mixer och mixa till en slät sås. Häll upp i en kanna och låt stå framme i rumstemperatur medans du grillar salladen.

Salladen är det bara att dela på mitten och grilla med snittytan nedåt tills den har fått fin färg. 

Ställ gärna fram jordnötssåsen på bordet och låt gästerna få hälla såsen själva över salladen. 

 

4 Kommentar

  1. Eva

    14 juli, 2018 at 8:14 e m

    Mumsigt!! 😋

    1. Helena

      15 juli, 2018 at 7:44 e m

      Ja, det här är en riktig favorit! Jordnötssåsen går bra att frysa också. 🙂

  2. Marija

    13 augusti, 2018 at 7:52 e m

    Gotteligott, Örjan tog fasta även på detta😊.

    1. Helena

      14 augusti, 2018 at 8:23 e m

      Härligt! Örjan LEVERERAR!!

Lämna en kommentar