Frukost

Grekisk yoghurt med jordgubbar, lime och mynta

Grekisk yoghurt med jordgubbar, mynta, rivet limeskal, honung och granola

Äntligen har de öländska jordgubbarna börjat komma! Och då vill jag alltid äta det här till både frukost, mellanmål och kvällsfika framför TV:n: Grekisk yoghurt med jordgubbar, lime, mynta, flytande honung och lite granola på toppen.

Vill ni ha en motivering till varför det är så gott? Tjock, grekisk yoghurt som man ringlar lite flytande honung över är ju hyvens sen gammalt, det vet ju grekerna också, och söta jordgubbar har väl sällan någon blivit ledsen av. De strimlade myntabladen och det rivna limeskalet ger rätten lite oväntad friskhet, och granolan på toppen adderar lite sötma och crunch. Har man ingen granola går det superbra även utan den.

Har vi gäster och jag vill fjäska brukar jag bjuda på det här ihop med nybakat fusksurdegsbröd. Fast ganska ofta fjäskar jag för mig själv och har det till frukost på helger, speciellt när det är jordgubbssäsong här på Öland och vi har mynta ute i pallkragarna i trädgården. (Egenodlad lime får jag väl helt enkelt jobba på.)

Receptet kräver inte så noggranna instruktioner, i stora drag slevar man bara upp lite grekisk yoghurt i skålar, toppar med skurna jordgubbar, ringlar över lite honung och toppar med strimlade myntablad, rivet limeskal och lite granola. Färdigt! Det går såklart precis lika bra med turkisk yoghurt (eller kvarg med för den delen), men själv tycker jag att den grekiska yoghurten är lite mindre syrlig, och därför godare.

Skriv ut

Grekisk yoghurt med jordgubbar, lime och mynta

Yoghurt-jordgubbar-lime-mynta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading…

Sött, syrligt, friskt och fräscht. Det här är min egen favoritfrukost som jag allra helst äter. 

  • Total tid: 10 min
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
  • 4 dl grekisk yoghurt
  • 500 g jordgubbar
  • 1 lime – rivet skal
  • Ca 12 blad mynta
  • Ca 4 msk flytande honung
  • 1 dl granola (kan uteslutas)

Instruktioner

Fördela yoghurten i fyra skålar.

Skölj och rensa jordgubbarna, skär i skivor och strö över yoghurten.

Finriv skal av lime, lite ovanpå varje skål.

Strimla myntabladen och strö över jordgubbarna.

Ringla över lite honung över varje portion.

Toppa varje portion med 1-2 msk granola om så önskas.

1 Kommentar

  1. Marija

    11 juni, 2021 at 9:09 f m

    Mmmmmm ser ut att vara väldans gott!

Lämna en kommentar