Andra Frukost

Ugnsrostad kakaomüsli

Så här års, när man tillbringar mycket tid kurandes inomhus iförd raggsockor och långkofta, brukar man ha tid för hemmafix och müslirostande, och det är precis vad jag har ägnat mig åt. Förra helgens razzia i förrådsskåpet resulterade i och för sig i en hel del gamla ingredienser som fick vika hädan, men även i lite inspiration och inhandlande av nya, fräscha ingredienser till müsli.

Jag kramar alltid in lite vatten blandat med olja i min müsli och ugnsrostar den. Då blir det nog mer rätt att kalla den för granola än för müsli, men det kvittar. Gott är det i alla fall! Vill du inte ha i kakao kan du byta ut den mot t ex kardemumma och kanel.


Ugnsrostad kakaomüsli, en plåt
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
0,5 dl linfrö
3 msk kakao
1,5 dl naturella solrosfrön
2 nävar (ca 1,5 dl) blandade, hackade nötter, t ex mandlar, valnötter, hasselnötter
———-
2 dl vatten
0,75 dl rapsolja
3 msk flytande honung
———–
1 dl russin

Sätt ugnen på 175C. Blanda alla torra ingredienser i en skål, strö sedan ut i en långpanna täckt med bakplåtspapper (alternativt smord). Mätt upp vatten, rapsolja och honung, och rör samman. Häll över vätskan på müslin, och krama in den med händerna. Det gör inget om det blir klumpar. Sätt in plåten i mitten av ugnen på 175C i 30 min. Rör om i plåten var tionde minut. Ta ut och låt svalna. Blanda i russinen, och häll sedan upp müslin på burk. 

26 januari, 2014

12 kommentarer

  1. Vi är så tråkiga och kör alltid på samma gamla müslirecept, påminner lite om ditt, och även om det är gott så är det alltid trevligt med förändringar. Kakao låter som en oerhört trevlig och passande förändring:)

    Kramar till er

    1. Visst är det kul med förnyelse? Fram till häromdagen körde jag också bara på samma müslirecept. Känner mig mycket hipp nu när jag förnyat mig. 😉 Många kramar!

    1. Det blir det! Och det "smittar av sig" lite på mjölken om man serverar müslin med mjölk. Då blir det lite som chokladmjölk. Mycket trevlig bieffekt. 🙂

    1. Vad kul att du testade den här, det var superlänge sedan jag gjorde den! Alltså jag måste verkligen laga lite müsli nu när du har inspirerat mig här genom att testa recepten. I höst får det bli något med torkade äppelbitar och mycket kanel!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration