Andra Vardag Vilt

Älgfärsbiffar

God söndagkväll! Hoppas att ni alla har haft en trevlig och avkopplande helg. Idag har jag efter X antal veckors framåtskjutande äntligen tagit mig i kragen och städat i stora förrådskåpet i köket. I höstas hette det att ”jag gör det till helgen”, sedan blev det ”jag gör det på jullovet” för att därefter återgå till ”jag SKA göra det till helgen”. Nu är det rena feng shui-festen att öppna skåpsdörren och beskåda ordningen. Jag har varit där och öppnat dörren flera gånger ikväll bara för att jag så nöjd med mig själv och min nyskapade ordning. Vi får väl se hur länge den varar.

Jag har även börjat inventera frysen, och hittade lite älgkött som var kvar sedan förra året då jag fick viltkött av en branschkollega som brukar jaga på fritiden. Han hade vägarna förbi Kalmar där jag jobbar, och stannade till och gav mig medhavt kött ur frysväska. Jag är fortfarande tacksam. Det mesta av det köttet är uppätet, men idag gjorde vi de här biffarna till lunch, som vi serverade ihop med en sås på torkade trumpetsvampar. De är lite svartare än torkade kantareller, och smakar lite mer. Lite grönsaker hade ju såklart sett trevligt ut på tallriken, men man kan inte få allt här i världen.

Älgfärsbiffar, 4 portioner
1 gul lök
1 dl mjölk
0,5 dl ströbröd
250 g älgfärs
250 g fläskfärs
2 ägg
några stänk tabasco
salt
svartpeppar

Hacka löken och bryn den i lite smör eller olja i en stekpanna. Blanda 1 dl mjölk med 0,5 dl ströbröd i en liten skål, och låt svälla samman. Ta fram en bunke och rör ihop de båda färssorterna, den brynta löken och sedan den ihopsvällda röran av mjölk och ströbröd. Rör ner äggen, och krydda med salt, peppar och tabasco. Eller några andra roliga kryddor, det är fritt fram. Mortlade enbär är nog gott att krydda med också, kan jag tänka mig. Forma till biffar och stek i smör eller olja på ganska låg temperatur. Servera med kokt potatis, svampsås och grönsaker. (Ifall du nu har några hemma.)

19 januari, 2014

6 kommentarer

 1. Rena och skär lycka, både att ha nyrensat i skåp och lådor och att få hem en sån fin leverans! Vi tog tag i vårt kök under julledigheten, en hel arbetsdag räknade vi ut att det tog – enbart skafferiet slukade 3 timmar! Men det var det värt för tusan gubbar så fint allt blev:) Dessutom fick även vi en vild leverans från grannen under oss, 15 kilo dovhjortskött som vi nu ska njuta av.
  En och annan sån här smarrig biff med svampsås lär det i alla fall bli.

  Kram på er!

  1. Ja, visst tar det längre tid än man tror det där med att rensa.

   Oj, 15 kilo dovhjort! Lyx! Då får vi läsa om vad ni lagar för gott på det framöver. 🙂

  1. Det är lika mycket älgfärs som fläskfärs i det här receptet, och vi blandade ut det med fläskfärs för att få det lite extra saftigt. Dessutom hade vi de här exakta mängderna kött i kylskåpet sedan dagen innan och behövde laga något med det för att det inte skulle bli gammalt och dåligt. Men självklart går det jättebra att ha mer älgfärs och mindre fläskfärs för en mer koncentrerad viltsmak.

 2. Biffar på viltfärs, DET var alldeles för länge sedan jag åt! Och smart att blanda i fläskfärs för att få det saftigt. Tror jag ska överraska min J, som älskar den här typen av mat, redan nu i helgen!
  Många hälsningar från fröken Dill

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration