Grillat Lamm

Lammracks på grillen

Hörni, tack för all positiv feedback på nya bloggdesignen, både här och på Instagram och Facebook! Vad glad jag blir att ni gillar den!

Idag är det alla hjärtans dag, och om man vill fjäska för sin käresta med en god måltid tycker jag att man ska slå till på lammracks. Jag har alltid tyckt att vackert upplagda lammracks ser exklusivt ut, och brukade tro att det var svårt att tillaga. Det är en maträtt som jag tidigare hade placerat i ”restaurangfacket”, och inte tyckte att det var någon idé att göra hemma. Att göra lammracks på grillen är dock mycket lättare än man kan tro. Med en grilltermometer till hjälp behöver man inte undra om lammköttet är rare eller well done, utan man kan lugnt koppla av och vara säker på att man får den stekgrad man vill ha. Lamm är godast rosastekt, och vi brukar ta lammköttet från grillen när det har uppnått en innertemperatur på 58C. Självklart går det även jättebra att tillaga i vanlig ugn, då brukar vi (okej då, Olof brukar) först bryna det runt om (så gott det går) i en stekpanna och sedan köra in det i ugnen på 125C tills det uppnått önskad temperatur.

Lammracks, 2 portioner
400-450 g lammracks
Örtglaze:
2 msk färsk rosmarin, hackad
3 msk färsk persilja, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
3 msk flytande honung
1 msk rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
ca 1 tsk chiliflakes

Getoströra till servering:
150 g chèvre (getost)
1 dl crème fraiche
1 msk flytande honung
salt och peppar

Lägg fram köttet en stund innan du börjar så att det håller rumstemperatur, och putsa det sedan med en kniv. Dela det inte i skivor, utan behåll det i ett helt stycke.

Förbered getoströran genom att kantskära getosten och mosa den med en gaffel, och sedan röra samman den med crème fraiche, honung, salt och peppar. Ställ kallt till servering. Hacka rosmarin och persilja, och lägg i en skål. Pressa ner vitlök och rör ner flytande honung, rapsolja, vitvinsvinäger och chiliflakes.

Lägg köttet hastigt över grillkolen så att det får lite yta. Flytta det sedan lite åt sidan av kolen så att det får grilla på lägre temperatur. Stick i en termometer i köttet, och pensla på örtglazen på lammracksens bredaste sida med en värmetålig pensel. Stäng locket, och vänta till köttet har uppnått den innertemperatur du vill ha. Ta köttet från grillen, vira in det i aluminiumfolie och låt det vila i ca 10 min. Skär lammracksen i bitar, och servera med t ex klyftpotatis och getoströra.

14 februari, 2015

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration