Grillat

Grillad gurka och purjolök

Grillad gurka och purjolök

Visste ni att det är jättegott att grilla gurka? Och att det precis som majs passar jättebra med smör och salt på? Det trodde jag aldrig, men det visade sig vara en riktig fullträff! Och samma sak med purjolök.

Gurkan blir riktigt saftig och god på grillen och smakar fräscht och fint. Man ska inte köra den så den blir sladdrig och mjuk, utan den ska fortfarande vara fast, men få fina grillränder.

Purjolöken däremot byter smak lite på grillen, det kommer fram en god sötma när man grillar den, som man inte alls känner annars. Men lite sådär är det ju med lök. Och precis som med gurkan blir det jättegott med smör till. Antingen kan man göra ett vitlöks- och parmesansmör och servera till som jag har gjort här i receptet, och har man inte tid med det kan man bryna sig en stor skiva smör och ha i en kanna på bordet vid servering och hälla över de grillade grönsakerna. Att strö över lite hackade nötter är också gott.

Grillar man gurka och purjolök till kött ersätter det i stort sett potatis som tillbehör tycker jag. Serverar man dessutom lite grillad sallad eller fetaostpaket på grillen så blir man hur mätt som helst. Skönt också att slippa springa in och passa potatisen på spisen när man är ute och grillar.

Skriv ut

Grillad gurka och purjolök med vitlöks- och parmesansmör

Grillad gurka och purjolök

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading…

Vem kunde tro att det var gott att grilla gurka och purjolök? Gurkan är fräsch och saftig, och purjolöken bakas och får fram en otippad sötma.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 10-15 min
  • Total tid: 25 min
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • 2 små purjolökar
  • 1 gurka

Vitlöks- och parmesansmör:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 75 g finriven parmesanost
  • Peppar
  • Salt

Instruktioner

Skär gurkan på mitten på längden, och skär bort så mycket blast på purjolöken att den får plats på grillen. (Alternativt skär bort all blast. Blasten har en tendens att bli lite besk om den blir alltför sotig.)

Grilla gurkan med snittytan nedåt så den får fina ränder, och grilla purjolöken hel. Grilla i ca 10-15 minuter tills grönsakerna fått fin färg. Servera med vitlöks- och parmesansmör, och snitta upp purjolöken på mitten vid servering.

Vitlöks- och parmesansmör: Mät upp smör i en bunke och pressa ner vitlöksklyftan däri. Finriv parmesanosten och häll ner i bunken ihop med lite salt och peppar. Vispa krämigt med elvisp. Servera smöret till de grillade grönsakerna.

Lämna en kommentar