Öland

Stenhusa Krog och Fröken Frankenstein

Stenhusa Krog uteservering

Nu hörni ska ni få årets Ölandstips här! Är ni nyfikna? Det är Stenhusa Krog i Stenåsa på östra sidan Öland! Ungefär tio minuters bilfärd från Gårdby, rakt ner. Kanske att ni känner till grannen Naturbokhandeln i Stenåsa, där man kan köpa kikare och otippat nog även en hel del presenter till barn och till hemmet. Vad många kanske inte vet är att Sveriges Ornitologiska Förening har sitt huvudkontor på samma innergård.

Men nu är det ju ikke det vi snakker om! Vi snackar hamburgare här. Kolla nedan.

Stenhusa Krog Hamburgare

Hamburgarna på Stenhusa Krog är kort och gott svingoda. De är finurligt döpta efter fågelnamn, och till smak och konsistens påminner de en hel del om Bastard Burgers. Fast de här är godare, och mer prisvärda. Är du väldigt hungrig av dig rekommenderas en dubbelburgare.

Restaurangen drivs av bröderna Halldén som öppnade den förra säsongen redan, och de har även givit ut en kokbok som man kan bläddra i när man är där. Kokboken heter ”Det är ju en dag imorgon också” och handlar om mat som passar bra dagen efter man har partajat.

Stenhusa Krog

Eftersom våra barn inte har insett tjusningen med hamburgare än får de korv med pommes när vi är där som tacksamt nog finns på menyn till kräsna små magar. Man kan sitta både ute och inne, ifall någon undrar. Och så finns det öl också, och vin.

Ser ni den rostiga fågeln högst upp på taket?

Stenhusa Krog Öland

Och så här trevligt ser det ut tvärs över vägen från parkeringen! Vi har redan ätit här flera gånger, och fler lär det bli, förhoppningsvis redan till helgen. Stenhusa Krog har öppet onsdag-söndag kl 11-17.

Ebba Frankenstein

När man ändå är i krokarna på östra sidan bör man passa på att besöka Fröken Frankenstein och hennes chocolaterie. Eventuellt kan det vara Sveriges minsta chokladfabrik. Och absolut den charmigaste! (Öppet på lördagar, söndagar och tisdagkvällar.)

Fröken Frankenstein Choklad

Ebba gör både tårtor och praliner, och har utbildat sig i Schweiz och gjort praktik i Skottland på en liten chokladfabrik där de jobbar med choklad direkt från bönan. Hon kan sin sak, med andra ord. Pralinen som säljer bäst just nu är den med fänkålskola som hon tagit fram i sambarbete med Hotell Borgholm som ville ha praliner med smaker från Örtagården som Karin Fransson planterade på den tiden då hon drev hotellets restaurang.

Fröken Frankenstein

Askarna viker Ebba själv av vackra papper som hon specialbeställer, och kassarna under bordet viker hennes mamma av Ölandsbladet. Perfekta att packa pralinaskar i!

Fröken Frankenstein Chokladbräck

Nu missade vi helt att fota pralinerna, men bräcken är också smarrig. Men när det kommer till pralinerna – missa inte den med åkerbärskola, den är min favorit.

Glasnalle

Det finns många roliga detaljer att titta på, både inomhus och ute i den härliga trädgården.

Fröken Frankenstein Gårdby

Tjejerna tycker det är lika roligt varje gång vi åker hit! Och själv kan jag aldrig låta bli att köpa med mig något gott hem härifrån.

Och just det – här kommer ett tips till om sommarkvällar i Gårdby! Fröken Frankenstein och några andra kreatörer i byn kommer från och med nu och fram till den 11:e augusti att köra kvällsöppet på tisdagar mellan kl 18.00-21.00. Då kan man äta sig en bit mat på Eksgården, äta tårta i Fröken Frankensteins trädgård om vädret tillåter, och besöka finloppisen Hemtrevnad som jag bara älskar. Bland annat!

5 juli, 2020

4 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration