Hemgjord blåbärsyoghurt med vanilj
Hemmagjord blåbärsyoghurt med vanilj som du rör ihop på nolltid!
Den här superenkla, lyxiga blåbärsyoghurten har jag gjort varje sommar i över femton års tid. Den tar inte ens fem minuter att röra ihop, men blir godast om den får stå en natt i kylen för att smaken från vaniljstången ska hinna sätta sig.
Har du sommargäster är den perfekt att röra ihop på kvällen och ställa fram på morgonen ihop med kaffe och frallor. (De kommer att bli superimponerade, jag lovar.)
Justera mängden socker efter önskemål
Vad gäller sockermängden är det fritt fram att ha i hur mycket socker man vill. När jag började göra den här blåbärsyoghurten hade jag i hela 2 dl socker. Sedan gick jag ner till 1,5 dl och därefter till 1 dl.
Nu gör jag den med 0,75 dl socker, men det är som sagt helt individuellt och alla gillar olika. Vill man hellre ha i en matsked honung eller två kan man ha det.
Färska blåbär är att föredra
Jag har testat att göra den med frysta blåbär, men det är ingen hit för det blir för blaskigt. (Så vet ni det.) Så man får passa på nu istället när de svenska blåbären är i säsong.
Amerikanska blåbär är inte lika bra att göra den här yoghurten på som de svenska, då de är så väl inkapslade och inte släpper ifrån sig smak på samma sätt som klassiga blåbär från skogen. Att göra den här yoghurten på hallon är också gott.
Blåbärsyoghurten håller sig fint i kylen i flera dagar.
Skriv utBlåbärsyoghurt med vanilj
Hemgjord blåbärsyoghurt med vanilj som du rör ihop på nolltid! Smakar ljuvligt och imponerar garanterat på eventuella frukostgäster!
- Tillagningstid: 5 min
- Total tid: Ca 1 dygn
- Antal portioner: 8 1x
Ingredienser
- 1 liter naturell yoghurt, 3%
- 1 vaniljstång
- 0,5-1,5 dl socker (valfritt)
- 2 dl blåbär (minst)
Instruktioner
Häll yoghurten i en bunke.
Snitta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i yoghurten.
Rör ner sockret, och sist blåbären.
Den här yoghurten behöver stå över natten för att vaniljsmaken ska hinna sätta sig. På morgonen – häll över bunkens innehåll i en piffig glaskanna och servera.
Gjorde den här igår och åh vilken god frukost imorse!:) tack:)
Vad roligt att höra! Kul att du provade. 🙂
Den här ska testas!! 🙂
Vad roligt! Hoppas att du gillar den lika mycket som jag! 🙂