Andra Reportage

En krönika om fika

I söndags eftermiddag åkte vi till Sunt och Grönt i Björnhovda här på Öland och fotade september månads matreportage i deras underbara trädgård. Eller vi var väl ett starkt ord, Olof fotade och fixade, och jag cirkulerade och guppade runt med vagnen i den fina trädgården. Var man än vänder sig med kameran får man en vacker bild, och när kvällsljuset lyser på stentrappan till det gamla huset bakom det stora trädet blir vilken maträtt som helst fin på bild. Inte för att vi hade med oss skabbig mat, men ni fattar. Det är tacksamt att fota där, helt enkelt. Vi tog ju våra bröllopsbilder där.

När vi fotade vårt nya reportage kom jag på att jag inte lagt ut fikareportaget som kördes strax före sommaren, så här kommer det. Alla recepten finns på bloggen, och kladdkakan med dulce de leche och flingsalt som är på den stora bilden hittar ni här. Här kommer krönikan:

Jag älskar att fika. På mitt jobb är jag självutnämnd fikachef, och anser att finkaffe och goda bakverk till fikat förhöjer livskvaliteten, både på arbetsplatsen och för själen. Nu fikar vi ju inte på godsaker varje dag på mitt jobb (bara nästan), men det är just den där pausen som är så viktig, då alla kopplar av en stund, pratar om helgen som varit eller som ska komma, och umgås och svetsas samman över rykande varma koppar, året runt. Jag är övertygad om att en stor del av de svenska arbetsplatsernas företagskultur byggs på fikarasterna.


I många länder ses man ute på stan för en drink eller en öl, men i Sverige är det extra starkt rotat att ses på konditori över en kopp kaffe och en bulle. Och det är ingen kortlivad trend som avtar, istället blir den bara mer och mer populär, och får allt fler anhängare i den yngre generationen. Caféerna idag används som kontor, mötesplats och ett andra vardagsrum. Det öppnas caféer som aldrig förr, i storstäder såväl som ute på landsbygden, och konceptet förgrenar sig och sträcker sig vidare till brunch och afternoon tea. Även resten av världen har fått upp ögonen för den svenska fikakulturen och våra bakverk; I New York finns en cafékedja som heter Fika, i London finns två svenska bagerier, och till och med i Paris och Sydney kan man fika på svenskt vis. 


Samtidigt som fikatrenden brer ut sig allt mer, blir också den hälsosamma trenden starkare. Juicebarer poppar upp i gatuhörnen som krokusar ur snön, och vi lägger allt mer tid på träning. Jag tror inte att fikatrenden är någon form av motreaktion, jag tror snarare att vi idag gärna unnar oss en bättre fika just för att vi äter och lever lite mera medvetet. För mig innebär en sund livsstil mat lagad på bra råvaror, motion och framför allt många fikapauser. Själen ska ju också vara lycklig, eller hur? Morötter och maraton i all ära, men få saker slår doften och smaken av nybryggt kaffe och kanelbulle bakad på äkta smör. 

11 september, 2014

2 kommentarer

 1. Vi ska åka till Öland när det är skördefest. Vi kommer bo i Byxelkrok. Vad får vi inte missa? Vi räknar med att åka över hela ön. Kan du inte ge oss dina gobitar vad det gäller, mat ,fika, loppis eller annat kul.

  1. Hej Eva! Vad roligt att ni ska till Öland på Skördefesten! Det finns massor att se den helgen på Öland, och allra bäst är södra Öland när det kommer till skördefest. Men eftersom ni ändå bor på norra Öland tycker jag att ni ska passa på att äta på Kalk i Löttorp, fantastiskt goda hamburgare! I min kategori Öland i listan till höger på bloggen finns allt som jag tycker är sevärt med Öland. Förra året under skördefesten besökte vi flera skördefest-favoritställen, det inlägget finns här:

   http://baraenkakatill.blogspot.se/2013/10/olands-skordefest-2013-i-bilder.html

   Här finns fler tips:
   http://baraenkakatill.blogspot.se/2012/09/olands-skordefest-2012.html

   http://baraenkakatill.blogspot.se/2011/09/min-guide-till-olands-skordefest.html

   Hoppas att ni får en finfin helg här på ön!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration