Andra

Att äta mjölkfritt vid kolik

Sedan mitten av sommaren ungefär äter jag helt mjölkfritt. Stackars lilla Lily har kolik, och då är det vanligt att man utesluter allt komjölksprotein ur kosten om man ammar, för att se om det hjälper. Jag inbillar mig att det hjälper lite i alla fall, för under de dagar som jag testade att äta mjölkprodukter igen för ett par veckor sedan verkade hon ha det jobbigare än vanligt i sin lilla mage, så jag gick tillbaka till mjölkfritt igen. Det här har fått mig att inse att det måste vara väldigt jobbigt för de som är allergiska mot mjölkprotein och alltid måste äta mjölkfritt. För mig är det ju faktiskt bara under en begränsad tid. Det är lite klurigt på caféer och restauranger, och jag har fått en helt ny respekt för matställen som ser det som en självklarhet att utan problem kunna rassla fram ett mjölkfritt alternativ.

Så numera kör jag till stor del med havrebaserade produkter. Det är ju inte jättegott, men det funkar. Och det finns faktiskt en del goda grejer som är fria från mjölkprotein, som Ahlgrens Bilar, till exempel, och en del kex. Men eftersom jag har extra stor fika-abstinens har jag bakat en del grejer själv, för hembakat är ju alltid godast, och då har man bättre koll på ingredienserna. Det finns ju mjölkfritt margarin, och kakorna blir faktiskt helt okej på det, även att jag alltid har lovprisat äkta smör och pratat illa om margarin. Kolakakor, lakritsdrömmar, lavendeldrömmar och havrekakor är kakor som alla blir jättegoda på mjölkfritt margarin. Så goda att jag nog inte skulle känna skillnaden vid ett blindtest, och det trodde jag ju aldrig.

Det sägs ju att kolik ska bli bättre när bebisen är mellan 3-4 månader, så det är bara att acceptera läget och vänta ut det, för det finns ju tyvärr inte något man kan göra åt det. Men visst är det jobbigt att se sin lilla bebis ha ont nästan hela tiden, och inte kunna trösta henne.

8 september, 2014

23 kommentarer

 1. Min granne drack te som ammningshjälpen tipsat om. Tror de var med fänkål, kamomill mm. Skulle hjälpa mot magont vid kolik. Du kan ju ringa o kolla med dem.

 2. Kolik är inget kul alls! Vår kille skrek konstant och det var så himla synd om honom. Läste att många bebisar får magknip av acos d-droppar (de oljebaserade) så vi testade vattenbaserade istället och magontet försvann direkt. Så om ni inte redan testat det kan jag verkligen rekommendera att ni gör det 😀

 3. Intressant att få prova på den mjölkfria matvärlden även om orsaken naturligtvis inte är ett dugg kul. Stackars liten… Hoppas det går över snart!

  Kramar till hela familjen!

  1. Tack Lotta! Jo, men en del produkter är faktiskt helt okej. Det finns till och med havrebaserad vaniljsås, det trodde jag aldrig. Så i helgen åt vi mjölkfri äppelpaj med havresås. 🙂

 4. Usch stackars liten. Inget roligt alls. Som tur är brukar det ju som du säger gå över efter ett tag.
  Jag äter mejerifritt i perioder eftersom jag tycker kroppen känns "lättare" och jag känner mig piggare utan. Det har mest blivit att jag använt sojaprodukter, men även en del havrebaserade. Osten är alltid värst för det äter jag gärna i alla former och kopiösa mängder i vanliga fall. Nu när jag även testat glutenfritt en hel del märker jag skillnad på magen även om jag aldrig blivit dålig av vanligt mjöl, men visst ger det en hel del gaser och jag kan förstå om vissa får uppblåst magen och ont i magen av det.
  Hoppas koliken försvinner. Kramar.

  1. Soja kan ju också vara lite känsligt för kolikmagar, så jag försöker hålla mig till havreprodukter, även att jag har festat loss på Tofulines glass ett par gånger eftersom den är godare än Oatlys. Kanske att jag skulle testa glutenfritt också. Frågan är väl bara vad som finns kvar då? 😉

 5. Min son mådde dålig och skrek nästan dygnets alla timmar. Tror Ylva berättat om oss för dig.
  Hur som helst har vi spenderat en hel del tid på sjukhuset och träffat läkare och dietister. De rekommenderar att när man kör en mjölkfri kost att man då även utesluter soja. Soja och mjölkproteinet är väldigt lika. Detta har hjälpt för oss (till viss del)
  För vår del visade det sig även att vår son har reflux, att magsyra kommer upp i strupen. Mår er tjej bättre i bärsele? Skriker mer när hon ligger ner? Då kan det vara det som stör henne. Man kan köpa gaviscon på apoteket och testa att ge eller tar ni kontakt med barnkliniken så någon tittar på henne.
  Något jag lärt mig, lyssna på dig själv- känner du att ngt är fel så är det säkert så. Stå på er!

 6. Hej!
  Min son hade också kolik så jag känner med dig:). Det går över! Saknade också mjölkprodukter men mina tips är risglass, mandelmjölk om du äter gröt (dock ingen höjdare att baka på) samt olika typer av goda knäckebröd. Majonnäs funkar ju också som såsalternativ:). Kämpa på!

 7. Vår son hade kolik och det enda som hjälpte lite var fänkålsthe. En eller två teskedar samt att jag inte åt mjölk eller sojaprodukter överhuvudtaget.

  1. Jag dricker fänkålste själv, men har inte provat att ge bebisen något. Mjölk- och sojaprodukter har jag också slutat med. Jag hoppas att det hjälper! 🙂

 8. Hej!
  Testa inte glutenfritt. Det ska man inte om man inte har konstaterat att man inte tål det, det blir på så sätt svårare att ställa diagnos om glutenintolerans! Man kan minska mängden gluten men inte sluta helt!
  Så till det mjölkfria; när det gäller ost, testa "Astrid och aporna" jättegod och funkar riven på pizza, om man inte vågar mozzarella på buffelmjölk istället.

  1. Hej! Nej, jag har nog inte tänkt testa det, trots allt. Då finns det ju inget kvar, och jag tror inte att det är gluten som är hennes problem. Jag har ätit bröd varje dag sedan hon föddes, och vissa dagar är hon ganska bra, och vissa dagar mindre bra, så jag tror inte att det kan ha med gluten att göra. Jag letade efter den där osten idag, men den fanns inte i min lokala butik. Jag får kolla på Maxi nästa gång jag är i Kalmar istället. Tack för tipsen! 🙂

 9. Hej, Har läst både tidigare och senare inlägg och tänkte lite på det här med kolik.
  Jag hoppas du har lite koll annars på vad för slags produkter som kan ge kolik.
  Ser att du lägger in lök och äter svamppaj t,ex
  Både lök och svamp ger barnet kolik om du ammar fortfarande vill säga….
  Finns en hel del mer som inte är bra för barnet om du ammar 🙂

  AD dropparna tror jag skarpt på också…

  Hoppas det löser sig så ni kan njuta till fullo av erat lilla mirakel 🙂

  1. Hej! Tack så mycket för din kommentar och för att du engagerar dig! 🙂 Jodå, jag har koll på lök och allt annat man bör undvika, jag har min "koliklista" som jag äter efter. Den där pajen gjorde jag till ett tidningsreportage, och eftersom den även innehåller mycket mjölkprodukter och jag just nu äter mjölkfritt så smakade jag inte ens på den, jag fick lita på mitt luktsinne och andras omdöme när jag skickade in receptet. 😉 De flesta av de recept jag lagt ut på sistone är sådana jag har gjort till tidningar, och som jag inte kunnat äta av själv.

   AD-dropparna har jag glömt ta då och då, men inte märkt någon skillnad, så för Lilys del är de inga problem.

   Men hon har faktiskt blivit bättre och bättre, så nästa vecka ska jag prova så smått med lite vanligt smör på smörgåsen igen och se vad som händer. 🙂

   Många kramar!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration