Andra Öland

Öland Spirar

Igår åkte vi runt på vårfestivalen Öland Spirar här på ön. Det är en helg med öppna trädgårdar, konst, fika och andra trevligheter. Vi har ju Ölands Skördefest som äger rum varje år i månadsskiftet september/oktober, och Öland Spirar är dess våriga motsvarighet, samtidigt som det är startskottet för vår- och sommarsäsongen här på Öland.  Vi hade med oss kameran och hade glada i hågen tänkt ta massvis med fina bloggbilder, men det uppdagades vid första fototillfället att kamerans minneskort låg hemma, så ni får hålla till godo med ett fåtal mobilbilder av diskutabel kvalitet istället.

För min del är det öppna trädgårdar som gäller för hela slanten på Öland Spirar. Nu har jag ju ingen av oss några gröna fingrar, vår egen trädgård är så försummad att vi skäms inför grannarna för att vi aldrig har tid att klippa gräset. Men inspiration är ju alltid trevligt, och det får man i stora doser den här helgen på Öland. De flesta trädgårdsinnehavarna som håller öppet är rutinerade och ser dessutom till att ha något gott till försäljning. I ett växthus i en av de vackraste trädgårdarna på Bläsinge bygata på östra sidan Öland mumsade vi i oss varsin våffla.

Bläsinge och Norra Möckleby i närheten av Gårdby hörde också till de ställen där det var mest drag i år på Öland Spirar. Det känns verkligen som att den här vårfestivalen har vuxit rejält bara sedan förra året. Det hjälpte såklart också att solen sken från en klarblå himmel under gårdagen. I en trädgård spatserade lösa tuppar omkring, och i en annan såldes vackra akvareller och oljemålningar. Körsbärsträden stod i full blom, och även en del äppelträd hade börjat slå ut sina knoppar i vitt och rosa.

I Norra Möckleby besökte vi Suzanne Jansson med ateljén Farmors Spegel och hennes vackra trädgård som jag inte besökt på närmare 15 år. Under stora delar av min tonårstid var jag här väldigt ofta, då familjens son och jag tävlingsdansade tillsammans och umgicks och tränade var och varannan helg. Därför var det extra roligt för mig att komma hit och träffa Suzanne och hennes man igen, och se vad som hänt sen sist i både hus och trädgård.

En av brorssönerna kan numera titulera sig som konditor, och hade gjort de vackra tårtorna som skars upp till fikaförsäljningen. Jag minns när han bara var ett par år gammal. Det är inte klokt vad tiden går fort. Själv har jag inte åldrats en dag sedan dess. Ähurm.

Vi åkte också en sväng förbi vårt kära Portskjul i Björnhovda och spanade in vad som börjat gro i växthuset. När de öppnar upp igen kring juni/juli ska vi köpa grönsaker här varje vecka.

Öland Spirar pågår idag också, så bor ni i närheten och har några timmar till övers, åk över till Öland och besök några öppna trädgårdar! En annan vacker trädgård vi besökte var Ulla och Olof Tränks trädgård och konstnärsateljé i Dyestad nära Runsten, men vid det laget var Lily så trött att det inte var läge att gå runt och ta fler bilder. Bilder från förra årets besök finns dock här, och jag lovar att det är minst lika vackert i år.

10 maj, 2015

8 kommentarer

 1. Det är kanske så att vi skulle dra oss till Öland med cabben i sommar, det var länge sedan vi var där och lite ö-liv kanske inte skulle skada:) Du har så mycket tips och att gå tillbaka bland dina inlägg inspirerar stort.
  Ha en fin kommande vecka!
  Kram
  Suz

  PS. Det finns ju små robotgräsklippare idag som gör jobbet till en, varför inte skaffa en sådan;)

  1. Hej Suz! Ja, ni får absolut ta en road trip till Öland i sommar! 🙂

   Hehe, ja, det kanske man skulle skaffa sig en? Skulle passa oss perfekt! Får kolla runt vad det kostar. Kram!

 2. Så härligt med utflykter som dessa, det är nog den enda gången vi kan sakna att ha bil… med stålhingstar kommer man inte långt när det ska utflyktas en eftermiddag:)
  Men nu är det snart långhelg och vi har lånebil, tjoho, så då lär det utflyktas!

  Kram på er.

 3. Vad mysigt det ser ut, älskar såna där utflykter!
  Och förresten, stort tack för dina Kalmartips för några veckor sedan! Vi fick bord på Kalmar Kött & bar på lördagskvällen och var supernöjda med både mat, lokal och service! Wings for Life var ett riktigt roligt lopp att springa, ni bjöd ju på fint väder också på östkusten (ja, söndagen iaf). 🙂 Kram

  1. Vad roligt att ni gillade Kött och Bar! Jag tycker att tjejerna som jobbar där är jättegulliga, man får alltid jättebra service, och inget är någonsin några problem. Det låter som att ni hade det bra i Kalmar, kul! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration