Andra, Öland

Det växer i Björnhovda

Häromveckan var vi förbi hos paret Johansson som driver portskjulet i Björnhovda, vårt favoritställe för att handla ekologiska grönsaker här på Öland. Vi brukar gå dit med Bally och handla potatis, lök, fänkål, zucchini och rosenmarmelad.

Än så länge befinner sig dock grönsakerna i tillväxtstadiet. Paret Johansson har stenkoll på alla växtligheter ute på den öländska åkern. Själv har jag… inte riktigt lika bra koll. Men jag kände igen potatisblommorna i alla fall, och vi kom hem med en kasse nypotatis som plockats upp samma eftermiddag. Den var så god att vi kunnat äta den till middag utan tillbehör.

Det här med att så under duk verkar vara modellen.

Nu fick vi inte med allt på bild, men vi spanade in såväl uppåtsträvande majsplantor som orangegula zucchiniblommor, potatis och lök, och mer därtill som jag har glömt namnet på men på ett diskutablet diskret sätt försöker slingra mig ur.

Inne i växthuset är tomaterna på gång, precis som basilikan som även finns i svart utförande, i mitten av bilden. Ni kan ju tänka er hur gott det doftar därinne, alldeles underbart!


Även det som inte går att äta är vackert att titta på. Deras trädgård är så härlig att vi har frågat om vi inte får fota våra bröllopsbilder där!

6 Kommentar

 1. detljuvalivetisoder

  10 juli, 2011 at 7:50 e m

  Vad härligt! Kanske borde kolla upp om det finns någon i närheten som man kan handla grönsaker ifrån, älskar stödja sådant. Och så härligt att veta var och vem det kommer ifrån.

 2. Matarkivet

  10 juli, 2011 at 8:13 e m

  Kul reportage! Själv är jag mäkta stolt över att vi börjar få frukter på vår chiliplanta (och att den överlevt såhär länge…) Hoppas ni haft en trevlig helg!

 3. Filippa H.

  11 juli, 2011 at 1:40 e m

  Åh, det är så himla härligt att vara, bokstavligt talat, med "från jord till bord"! Slår nog det mesta.

 4. Désirée Lindholm

  11 juli, 2011 at 6:38 e m

  Ser att även Bally finner detta mycket intressant då jag vet att han gillar potatis.

 5. Emma

  12 juli, 2011 at 9:11 f m

  Svart basilika, det har jag aldrig hört talas om! 🙂

Lämna en kommentar