Öland Reportage

Följ med på författarbesök i Ölandslängan

Är ni fler än jag därute som alltid har undrat hur det egentligen ser ut inne i de där gamla Ölandslängorna? Nu ska ni få följa med! En regnig eftermiddag i höstas begav jag mig till byn Lerkaka på östra sidan Öland för att intervjua en författare som jag tycker om, inför ett reportage jag skulle skriva för tidningen Nytt Boende. Jag frilansar ju som matskribent, men skriver även en del andra artiklar. Allt passar inte in här på bloggen, men materialet till den här artikeln tycker jag gör det. Det handlar ju om Öland, och om en toppenbra författare, och sådant anser jag absolut passar in under Livets goda.

Författarinnan heter Anna Winberg Sääf, kommer från Växjö men bor nu på Öland efter ett decennium i Stockholm.

Annas senaste bok heter Lycka och livsstilslögner på landet och är en uppföljare på boken Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan, som är en av ytterst få böcker som jag tagit mig tid att läsa sedan barnen föddes. När jag läste den hade jag ingen aning om att tjejen som skrivit den bodde tvärs över ön. Det blir tyvärr ingen tid över för mig till att läsa böcker sedan barnen föddes, men jag hoppas att det ska bli ändring på det ju äldre barnen blir. Båda böckerna är jättebra, Anna skriver på ett sätt där man som småbarnsförälder verkligen känner igen sig. Och jag har fått ett exemplar av boken på bilden att lotta ut, så vill du vinna en hyvens bok – lämna bara en kommentar till det här blogginlägget, så är du med och tävlar. Tävlingen pågår i en vecka, till och med onsdagen den 17:e januari.

Visst bor de charmigt? Jag älskar den blå färgen på lister och dörrar, den får mig att tänka på målningar av Carl Larsson. Golvets breda plankor lutar lite, och tapeten som jag var övertygad om var ett välbevarat original är faktiskt nytillverkad.

Badrumsdörren med luckan är en favorit! Perfekt om man stängt in sig därinne och behöver få något levererat.

Inne i biblioteket med platsbyggda bokhyllor står många av Annas böcker uppradade. Det var roligt att se att vi hade samma gamla åttiotalsutgåvor av Stephen King, och väldigt många andra gemensamma böcker från flera olika författare.

Anna och hennes man Julius.

Köket var ju helt fantastiskt för en köksälskare som jag, med en vacker gammal spis i gjutjärn, och stora fönster som släpper in mycket ljus.

Som småbarnsförälder har man ju inte all tid i världen för renoveringar, men Anna och Julius har med varsam hand renoverat ett rum i taget.

Barnens rum var lika, men ändå olika, med nya tapeter och gamla, vackra möbler.

Det var första gången jag besökte den här Ölandslängan, men jag är övertygad om att det inte var den sista. Vissa människor tycker man om med en gång, och efter att ha pratat med Anna i fem minuter kändes det som att vi känt varandra hur länge som helst. En del klickar man med direkt, så enkelt är det. Jag ser fram emot att läsa hennes tredje bok Jungfruön som är en kortroman av prosalyrisk karaktär och handlar om en flicka som försvinner vid Blå Jungfrun på Öland. Och även hennes fjärde bok, som hon skriver på just nu.

Och just det ja, artikeln ja! Den kan ni läsa här. Och vill ni vinna ett exemplar av boken, lämna en kommentar nedan så är ni med och tävlar.

3 januari, 2018

27 kommentarer

 1. Vilket hus, vilken kvinna! Sååå härligt att se och läsa om henne. Nytt namn för mig ( som har all tid i världen att läsa..) , ska absolut lägga hennes namn på minnet. Och längtan till Öland växte!

  1. Ja, visst är hon inspirerande?! 🙂 Huset var helt fantastiskt, och hon skriver på ett jättehärligt sätt. Jag hoppas att jag också får möjligheten att ge ut en bok någon dag. 🙂

  2. Underbart hus, smakfullt och försiktigt renoverat…så roligt att få se🤗
   Delar med nöje i
   tävlingen 🤗

 2. Bokslukare av rang jag är,
  I böcker av alla slag jag blir kär.
  Men att vinna verkar vara svårt
  Fast livet är ju hårt😊

 3. Vilken underbar gård! Mycket inspiration där!
  Nytt namn för mig och extra roligt att ha författare på ön.
  Ska leta upp hennes böcker!
  //. Lena i Lilla Frö

 4. Vilka vackra foton du tar! Boken låter som en bok för mig… att vila ögonen på efter en dag på jobbet som förskollärare och när mina två barn har somnat för kvällen!

 5. Så fint de verkar bo! Drömmer om att en gång bo i ett liknande hus på en ö någonstans. Och att hinna läsa massor av böcker! Jag känner inte heller till Anna eller hennes böcker men titlarna tilltalar mig! Ska leta upp dem på biblioteket, om jag nu inte har turen att vinna förstås. 😊

 6. Visst vill jag vinna boken. Gick in på adlibris och smygläste lite….. verkade vara en riktigt ”sitta
  i soffan och mysa bok” och vilket härligt hus då ! På härliga Öland!

 7. Är också småbarnsförälder, har svårt att hinna med att läsa, men man kanske ska göra ett försök med hennes bok?

 8. Hej, är ofta inne på din fina blog & uppskattar variationen! 👍🏻😃
  Jag älskar böcker, men som du skriver hinns det inte riktig med under småbarnsåren. Nu äntligen har jag kommit förbi och det är hög tid att återgå till läsandet igen.😃

 9. Här kan man verkligen hämta inspiration. Drömmen om att bo på Öland och skriva/läsa böcker blir här verklighet och det gör att jag får mer energi att jobba på min dröm./ Therese

 10. Mm mm.. vilka härliga bilder och vilket mysigt hus.
  Som nybliven pensionär har jag äntligen tid att läsa och denna bok verkar spännande, så jag tar chansen att vara med i utlottningen.

 11. Ny för mig. Ska till Öland om två veckor. Åker kanske förbi huset. Sådana hus är hur charmiga som helst. Ska läsa hennes böcker.

 12. Jag älskade första boken och har väntat på ytterligare en bok av Anna. Äntligen! Jag skulle så gärna vilja vinna boken.

 13. Underbart vackert på Öland, & jag älskar framför allt den sydöstra delen av ön, & har planer på att flytta dit helt inom några år. Bara älskar Öland, & känner mig såå hemma där, & får sån skön lugn i själen varje gång jag kommer dit.. 💗💗💗

 14. Så spännande att få läsa en bok från en ung driftig qwinna som skriver om vår Närmiljö och vårt Paradis. Älskar Öland Böcker och inovativa människor så hoppas på Vinst.
  Lycka till med era Liv.

 15. Så härligt att få följa dig på ditt besök hos Anna. Fantastisk människa och författare. Och vilket fantastiskt hus. Där skulle jag kunna tänka mig att bo.

 16. Blir verkligen nyfiken på hennes böcker. Som student med tunn plånbok skulle jag bli jätteglad om jag vann en bok.

 17. Vilket inspirerande hus, vill göra om hemma och få mer själ i huset. Hade vart guld att vinna en bok som jag kan krypa ned i soffan medan flickan sover ute i vagnen.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration