Skriv ut

Vegetarisk bourguignon med svamp

Vegetarisk bourguignon med svamp

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Mustig gryta där den smakrika svampen ersätter köttet. Servera med potatismos och ett gott rödvin en kulen höstkväll.

Ingredienser

Scale
  • 20 g torkad Karljohansvamp + 5 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 650 g skogschampinjoner
  • 2,5 dl kryddigt & musigt rödvin, t ex Nr 12670 på halvflaska
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk soja
  • Salt & peppar
  • Ca 2,5 msk mörk redning (t ex Maizenaredning)

——–

Servera ihop med t ex potatismos, kokt potatis eller ris och sallad

Instruktioner

Koka upp 5 dl vatten i en liten kastrull, dra från värmen och häll i den torkade Karljohansvampen. Låt svampen ligga däri i cirka 20 min. Ta sedan upp den, men spara blötläggningsvattnet.

Hacka löken, pressa vitlöken och skär morötterna och svampen i mindre bitar. Fräs i en stor kastrull i olja eller smör. Tillsätt Karljohansvampen när det andra har fräst en stund, dela den i mindre bitar om det behövs.

Häll ner svampbuljongen från blötläggingen, vin och en grönsaksbuljongtärning.

Tillsätt balsamvinäger, lagerblad, tomatpuré, timjan, soja, salt och peppar. Låt småkoka i cirka en timme.

Strax före servering – tillsätt cirka 2,5 msk mörk Maizenaredning i grytan. Vänta ett par minuter tills det tjocknat till önskad konsistens, och smaka av med salt och peppar.