Våfflor!
I helgen gjorde vi våfflor! Hur gott som helst. Jag förstår inte varför vi inte gör våfflor oftare, det är ju så trevligt med våfflor, och man har ju oftast alla ingredienserna hemma.
Recept på rara och oskyldiga små våfflor kommer längst ner i inlägget.
Som vanligt när jag är i köket resulterade mitt våffel-event i minst en brännskada. Men så går det när man flaxar omkring med armarna utan att tänka efter före. I övrigt är jag väldigt nöjd med mitt nya våffeljärn. Olofs gamla Hugin (som är så gammalt att det nästan är retro) har gjort sitt, och det jag köpte som back-up från något suspekt lågprismärke fungerade inte alls. Min nya kompis kommer från Wilfa, och är som sagt hyvens så länge man inte lägger armen på den öppna laggen. Varför man nu gör det.
I helgen passade jag även på att inviga mitt nya förkläde Tea Party från Kaksmulans Webshop! Tjejen bakom webshopen och jag har läst varandras matbloggar i flera år, och jag tycker det är jätteroligt att hon nu har startat en webshop där hon säljer piffiga förkläden, roliga handdukar och annat som livar upp i köket. Mer piff åt de svenska köken!
Bally tog på sig sin mest bedjande blick när våfflorna tillreddes….
…och då kan ju inte ens matte stå emot, utan kapitulerar och låter sitt lilla charmtroll få provsmaka lite.
Sedan var våffelorgien ett faktum. Herrarna i huset kan äta en imponerande mängd våfflor. Frun i huset får ner några stycken, hon med.
Helenas våfflor, ca 10 st
150 g smält smör
3 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
5,25 dl mjöl
0,75 dl socker
3 dl mineralvatten
2 dl grädde (ovispad)
2 dl mjölk
———-
Grädde, sylt och frukt till servering
Vispa samman alla ingredienser utom det smälta smöret, det rörs i sist. Sedan är det bara att grädda våfflor! Bränn dig inte, bara. Servera våfflorna med vispad grädde och sylt, och kanske lite fruktsallad.
Veropenn
19 mars, 2012 at 6:09 e mJa våfflor gör man på tok för sällan….jättegott! Brännskador hör nog till köksarbete, det brukar jag oxå lyckas med att få:)
//V
Coolaannna
19 mars, 2012 at 6:57 e mKöpte ett sånt där järn man gör belgiska våfflor! Men jag håller med om att man borde göra det oftare:)
Åh, vad Bally är lik min HUmlan!! Säger det ofta men blir så påmind när du lägger ut bilder på honom!! HUr gammal är han tro?
KraM aNNA
Anna Eriksson
19 mars, 2012 at 7:07 e mJag tycke våffeldagen är mycket bättre än semledagen! 🙂 Har du grädde i smeten också? Det är inte bara till att ha till eller?
Tänkte testa ditt recept…
Helena
19 mars, 2012 at 7:15 e mBally fyller fyra den 1:e maj! 🙂
Anna – grädden ska vara i smeten, 2 dl ska alltså hällas rätt ner i smeten, ovispat. Grädden man serverar till får ses som bonus. Ska kanske förtydliga det i inlägget lite. Kram!
carinaon
19 mars, 2012 at 7:55 e mÅh, vad gott med våfflor. Ja det är dags för det nu. Tack för receptet och för tipset på kaksmulans webshop. Det fanns jättesöta saker där.
Trevlig vecka,
Carina
Kaksmulan
19 mars, 2012 at 8:13 e mEn sådan snygging i köket! Förklädet klär dig verkligen men det är ju som man säger… allt klär en skönhet ;).
Jag gjorde samma miss som dig och köpte mig ett urkasst lågpris våffeljärn så nu får det bli ett nytt, ska kolla in Wilfa. Ha det gott!
Sofia
19 mars, 2012 at 8:24 e mUnderbara bilder våfflor är underbart gott : ) Vad fint reprtage det var om er i tidningen hembakat jag ska baka kolakakorna någon dag mums! kram Sofia
Kitty Lingmerth
19 mars, 2012 at 8:32 e mVåfflor är underskattat! Det ska jag verkligen bjuda på imorgon när vi får besök. Ska testa ditt recept, tack!
Kram
Kitty
Amy's piece of cake
19 mars, 2012 at 8:58 e mVi gjorde också våfflor i helgen, både vanliga och kryddvarianten, dock utan brännskador! 😉
Mary
19 mars, 2012 at 9:02 e mMmm…våfflor, älskart! Min vän H hittade ett..ja vad som närmast kan beskrivas som ett "vintage" våffeljärn som man, och håll i dig nu, kan ta med ut på skogpromenaden! Ja men precis..när man säg, letar svamp eller plockar bär..och helt sonika placera över den perfekta lägerelden som man givetvis får till. Ja jisses…vad jag vill ha det där våffeljärnet! Vissa påstår att jag är manisk kring min matidéer..själv förstår jag inte vad de pratar om 😉
Allt och/eller Inget
19 mars, 2012 at 9:41 e mMmm vad sugen jag blev nu! Vilket fint förkläde. Härliga bilder!
Kram Linda
Remsan
19 mars, 2012 at 11:35 e mHello gorgeous! Du ser ut som en snygg hemmafru. Du kanske borde ha ett par fina matchande grytvantar så du slipper brännskador. Eller varför inte dina glassvantar 🙂 Glass och våfflor är ju gott ihop.
Hovkonditorn
20 mars, 2012 at 1:48 f mBrännskador uppstår nu som då 🙂 Våffeljärn äger vi inte, men när jag ser dessa våfflor borde jag väl skaffa en sådan!
Johanna
20 mars, 2012 at 7:09 f mÅh! Gud så gott det ser ut. Jag måste verkligen ut och inhandla mig ett våffeljärn. Så himla bra att man kan variera "toppingen" efter vad man är sugen på! Tack för tipset!
Fam. Strömberg
20 mars, 2012 at 8:41 f mJapp våfflor äter man alldeles för sällan! Underbar blogg, hit kommer jag tillbaka flera gånger!
Kram
http://livinganddreams.blogspot.com/
20 mars, 2012 at 10:47 f mÄlskar våfflor! Ska kolla på det järnet vår gamla är paj.. Hoppas den finns som dubbel.. Vi har många fler herrar här i familjen..
Hoppas vi får lite varmare snart kan man grädda sina våfflor ute på terrassen:)
Kram Tess
Matarkivet
20 mars, 2012 at 1:05 e mÅh, våfflor, det vill jag med ha!
Lisa
20 mars, 2012 at 5:26 e mVåfflor eller bofflor som Viggo säger hade vi som stående fredagslunch när jag va mammaledig, men jag har ändå inte tröttnat. 🙂
Har införskaffat mej senaste Hembakat nu å tänkte spana in er alldeles strax. 🙂
Suz
20 mars, 2012 at 8:09 e mMmm, gott med våfflor – det ska bakas så det står härliga till på söndag:)
Tack för att du delar med dig av recept, det är alltid roligt att prova något nytt (eller nygammalt kanske vi får säga, det skiljer inte jättemycket från mitt gamla:))
Kram Suz
Anonym
21 mars, 2012 at 2:14 e mÅh, va gott det ser ut och åh vad jag gillar din blogg! Har inte kommenterat någon gång, men nu var det dax!Du har fantastiskt inspirerande recept och glädje för mat i alla former, jag har testat massor av dina recept och de har varit fullträffar! Tack för din blogg!!!MVH/Charlotte
Helena
21 mars, 2012 at 6:28 e mTack för fina kommentarer! Och en extra kram till dig, Charlotte! 🙂
Anonym
22 mars, 2012 at 11:40 f mHej Helena,
jag är en tysk kvinna som läser jättegjärna din blogg.Vad snygg den är!
Är det sant att vaffeldegen är gjort utan ägg? Snart kommer jag att back vafflor i helg.
I April ska jag reser till Sverige och för jag är en regelbundna läsare och köpare fran hembakat ser jag ram emot att köpa den nua med din inlägg.
Hälsningar fran tyskland,
Christina
Junitjej
22 mars, 2012 at 5:16 e mÅh, så gott med våfflor!
Sahra
22 mars, 2012 at 6:00 e mVarför mineralvatten? Blir det frasigare? Luftigare? Hm. Måste prova.
Helena
22 mars, 2012 at 8:26 e mChristina – vad roligt att du läser bloggen! Hoppas att du får en trevlig vistelse i Sverige i april. 🙂 Och ja, våffelsmeten är utan ägg, den blir frasigare då.
Sahra – det stämmer att mineralvatten gör våfflorna extra frasiga. 🙂
Anonym
23 mars, 2012 at 5:02 e mHej Helena,
tack för svaren,i söndags är det vaffeldagen da kommer jag att baka den för mig och mina barn.
Christina
Diana
23 mars, 2012 at 7:47 e måhhh våfflor ska det nog bli i helgen… dock blir nog hunden utan… för j****r va han fiser illa av dom… 🙂
tack för en rolig och inspirerande blogg… Di