Öland

Sunt och Grönt i Björnhovda

De säljer inte bara grönsaker i Björnhovda, de säljer världens godaste marmelader också! De kokar marmeladerna själva, på sådant som de har odlat på gården. I somras köpte jag bland annat flädermarmelad och persikomarmelad, från persikoträdet de har på bakgården.

Lena och jag går loss på våra marmelader! Jag äter kiwimarmelad som är gjord på kiwi som växer i Björnhovda. Jag trodde aldrig att kiwi kunde växa och trivas i vårt kalla land, men det går jättebra, i alla fall här på Öland. Jag ska gräva fram en bild på kiwiträdet från i somras och lägga upp, så får ni se det.

De odlar även gyllenbär, de ser ut precis som physalis men smakar mycket sötare och godare. Den här marmeladen är gjord på konjaksmarinerade gyllenbär, och är fantastiskt god. Och då ska vi inte tala om marmeladen på päron och saffran, som jag tror kommer att smaka extra gott till risgrynsgröten nästa jul.

Innehållet i den här burken skulle man nog bäst kunna beskriva som glaze, den kommer att bli perfekt till sommarens grillfester! Basen i den är rödlök, och den är nog extra god till lamm, kan jag tänka mig.

Ölandsvinäger kan man också köpa med sig en flaska, det kan passa bra som gå bort-present eller som souvenir från Öland!

18 februari, 2010

6 kommentarer

  1. Åh, jag bara älskar såna här delikatesser. Slutar alltid med attjag handlar mängder, som knappt hinner gå åt, bara för att jag tycker om de fina burkarna/flaskorna.

  2. Åh vilken lyx att bo så nära grönsakshandlaren! Trodde inte att Kiwi gick att odla på Öland, helt otroligt. Jag har fantastiska sommarminnen från din ö, vi var några somrar på Böda och det kommer att bli repris någon gång.
    Ha det fint/Karin

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration